Rioolwater toont aan: coronavirus was al drie maanden eerder in Italië

Archiefbeeld.
Photo News Archiefbeeld.
Het coronavirus in Italië was al aanwezig in het land in december vorig jaar, drie maand eerder dan tot nu toe gedacht werd. Dat bericht het Italiaanse Hoger Instituut voor Gezondheid vandaag na onderzoek van het afvalwater uit enkele steden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In het afvalwater uit Milaan en Turijn in het noorden van het land waren er in december sporen van Covid-19 te vinden. De onderzoekers maakten voor de studie gebruik van 40 stalen die ze verzamelden tussen oktober vorig jaar en februari van dit jaar. Daardoor concludeert het instituut dat het virus al langer verspreid was onder de Italiaanse bevolking. Dat is opmerkelijk want China zegt zelf dat het virus pas uitbrak eind december.

Al op 12 december

“De resultaten, bevestigd door twee verschillende laboratoria met twee verschillende methoden, bevestigen dat SARS-Cov-2 aanwezig was in stalen genomen in Milaan en Turijn op 12 december 2019 en ook in Bologna op 29 januari 2020”, meent Giuseppe La Rosa van de afdeling Waterkwaliteit en Gezondheid aan het instituut. Ook in januari en februari werden sporen van het virus gevonden, maar de stalen uit oktober en november kwamen wel negatief terug.

“Dit onderzoek kan het begin van de circulatie van het virus in Italië helpen begrijpen en levert consistente informatie op in vergelijking met analyses die in Frankrijk zijn uitgevoerd op stalen van gehospitaliseerde patiënten die positief testten voor SARS-CoV-2 en die terug te voeren zijn naar december 2019", zei het ISS.

Het Instituut citeert ook een Spaanse studie die RNA van dit virus identificeerde in het afvalwater van Barcelona dat rond half januari werd verzameld “ongeveer 40 dagen vóór de melding van het eerste inheemse geval” in Spanje.

Tot nu toe dacht Italië dat de eerste officiële besmetting in het land pas plaatsvond op 20 februari in het kleine stadje Codogno, niet ver van Milaan. In totaal stierven er in Italië 34.514 mensen en geraakten 238.159 personen besmet met het virus.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Danny Buyse

  De kans als je besmet bent en in het ziekenhuis terecht komt is groter bij mensen met bloedgroep A. 1001 theorieën over het virus en er zullen er nog veel bijkomen.

 • eric maier

  ik herinner me een periode, een maand of 2 voor corona iets raar.Opvallend veel mensen hadden een behoorlijk droge hoest, terwijl de griep niet echt circuleerde. Het was zo erg - in de winkels, dokter, sportcentrum.. dat je je ging afvragen of er niet iets circuleerde waardoor ze een droge hoest hadden. Intussen blijkt steeds vaker, dat in augustus in de USA, september in Frankrijk en Italie het circuleerde Het zou niet verbazen dat het in november hier ook in Belgie al prijs was.

 • Eddy Ongena

  Begin februari was ik ziek met symptomen die ik nog nooit had gehad. Achteraf bleken ze perfect overeen te komen met de Corona symptomen. En ik heb nu nog steeds regelmatig pijn in mijn longen. Maar ik ben nooit getest geweest want begin februari was Corona nog niet in België. Of toch wel al? Wil iemand ons afvalwater van toen eens controleren!

 • Jo Bosman

  Hoogstwaarschijnlijk was dat virus in China al maanden in omloop . De chinese overheid heeft gezwegen tot op het moment dat ze niet anders meer konden. Dat is de enige logische verklaring hiervoor .

 • Anita Van Damme

  Zouden ze hier ook eens het rioolwater uit die tijd willen onderzoeken. Waarom zou hert hier in die tijd geen covid geweest zijn? Maar wat niet weet, niet deert, zeker?