Raad van State vernietigt verminderde terugbetaling voor patiënten fibromyalgie

Beeld ter illustratie, kinesitherapie.
Shutterstock Beeld ter illustratie, kinesitherapie.
De regeringsbeslissing om minder kinesitherapiesessies terug te betalen aan mensen die aan de ziekte fibromyalgie lijden, is ongedaan gemaakt door de Raad van State. De oude regeling wordt daardoor met terugwerkende kracht weer ingevoerd, zo heeft de Franstalige omroep RTBF vandaag meegedeeld.

Fibromyalgie is een aandoening waarbij mensen geconfronteerd worden met chronische pijn in de spieren en het bindweefsel. De ziekte gaat vaak ook gepaard met stijfheid, vermoeidheid en slaapstoornissen.

De federale regering had beslist om vanaf 1 januari 2017 minder sessies kinesitherapie terug te betalen aan mensen die aan de ziekte lijden. Vroeger werden nog 60 sessies van 30 minuten per jaar terugbetaald door de staat. Maar sinds 2017 hebben de patiënten in heel hun leven nog maar recht op 18 beurten van 45 minuten met verhoogde terugbetaling. Een huisarts of specialist kan na die 18 sessies wel nog altijd kan beslissen om bijkomende sessies van 30 minuten voor te schrijven. Die extra beurten worden dan wel het aan het normale - en dus lagere - tarief terugbetaald.

Focus Fibromyalgie Belgique en l'Union générale des kinésithérapeutes de Belgique waren daarop naar de Raad van State gestapt om het Koninklijk Besluit aan te vechten. Ze hekelden dat er geen rekening werd gehouden met "de wetenschappelijke aanbevelingen, de mening van de deskundigen en de noden van 300.000 betrokken mensen in ons land".

Juridische stappen

De Raad van State heeft die organisaties nu in het gelijk gesteld en de regeling vernietigd. "We bekijken momenteel welke juridische stappen mogelijk zijn", zo reageert het kabinet van minister van Gezondheid Maggie De Block. "Het doel van het besluit - dat gebaseerd is op wetenschappelijke bewijzen - is om op een meer precieze manier tegemoet te komen aan de specifieke noden van deze patiënten", klinkt het nog.

Door de beslissing van de Raad van State kunnen de sessies die sinds 2017 uitgevoerd werden, opnieuw worden terugbetaald.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronald Steels

  HLM en mis een belangrijke vereniging die hier ook heel veel druk heeft uit geoefend om dit te verwezenlijken, namelijk de Vlaamse liga voor Fibromyalgie Patiënten. Deze vereniging heeft hier ook heel veel energie ingestoken en druk uit geoefend via allerlei kanalen en heeft samen het verzoek tot schrapping van deze wet ingediend bij de raad van state. Deze vereniging is dag dagelijks in de weer om deze patiënten te steunen en begeleiden met hun vele vrijwilligers.

 • ANN LIMBOS

  Maar kindjes met een hersenverlamming kunnen er wel naar fluiten. Een grote schande !

 • Cindy Van Cleempoel

  Ik wens niemand deze ziekte toe want ik verga van de pijn elke dag weer en ook elke nacht. Toch hou ik me sterk en probeer nr hetgeen ik nog kan me zoveel mogelijk te bewegen en als de vermoeidheid het toelaat paraat te staan om te werken. De beslissing in 2017 kwam als een mokerslag in mijn gezicht. De stramme ledematen werden iets minder stram de dag van de kiné. Het helpt mr eventjes hoor. Mr nu ik al lang zonder zit kan ik amper nog iets van de grond oprapen. Ik begrijp Maggie niet

 • wim Goossens

  Allee De block steunt zich op de wetenschap en de raad van state vernietigd door de voorgelegde wetenschappelijke bewijzen .... Alleen het wetenschappelijk bewijs van De Block is de wetenschap van de lineaire, blinde besparing ...

 • Luc Christiaens

  Juridische stappen?? Vld is precies gelijk de nva! Als het niet in hun kraam past is de wet niet op hen van toepassing. (Denken ze toch)