Purdue Pharma stevent af op faillissement

De vele rechtszaken tegen Purdue doen de farmagigant nu waarschijnlijk de das om.
AP De vele rechtszaken tegen Purdue doen de farmagigant nu waarschijnlijk de das om.
De Amerikaanse geneesmiddelenfabrikant Purdue Pharma stevent af op een faillissement. Die verwachting hebben de procureurs-generaal van de staten Tennessee en North Carolina uitgesproken tegen Amerikaanse media. Volgens hen zijn de gesprekken over een omvangrijke schikking inzake de opiatencrisis in de Verenigde Staten vastgelopen.


Purdue, de maker van de zeer sterke pijnstiller OxyContin, probeert al een tijdje tot een schikking te komen in meer dan 2.000 rechtszaken. De farmagigant zou daar 10 tot 12 miljard dollar mee kwijt zijn. Maar volgens de twee justitiekopstukken konden Purdue en de eigenaarsfamilie Sackler niet genoeg zekerheid bieden dat dat geld ook werkelijk beschikbaar zou zijn.

Ze zijn daarom begonnen met de voorbereidingen voor een faillissement. "We willen zeker stellen dat de Sacklers, Purdue en andere farmaciebedrijven betalen voor afkickbehandelingen en andere oplossingen voor de puinhoop die ze volgens ons hebben aangericht", schrijven de twee procureurs-generaal.

In de VS sterven elke dag 130 mensen door een overdosis van een morfine-achtige pijnstiller. OxyContin wordt gezien als het medicijn waar de Amerikaanse verslavingscrisis mee begonnen is.

De rechtszaken tegen Purdue zijn onder meer aangespannen door steden, ziekenhuizen, vakbonden en Indianenstammen. Ook tegen andere farmaceuten lopen dergelijke processen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • karl van dyck

  Firma Purdue gaat failliet en de familie SACKLER ontspringt zo de dans met miljarden op een of ander buitenlandse rekening.

 • Walter Decock

  Zolang jury en rechters in Amerika totaal absurde schadevergoedingen uitspreken voor soms absurde gevallen zullen er nog falingen volgen. Land van onnozelheid op veel gebieden!

 • Michel Jacobs

  Raar genoeg hebben ze na de knieoperatie van m'n dochter ook Contin voorgeschreven. gelukkig verdroeg ze het niet. Ik werk al dertig jaar met morfine: spotgoedkoop, efficiënter, werkt langer, veiliger en véél minder verslavend dan Contin of gelijk welk ander semi-synthetisch opiaat. Onbegrijpelijk.Maar je hebt nog altijd die eeuwenoude onterechte connotaties bij het woord 'morfine' dus schrijven ze liever iets slechter voor. Hopelijk gaat daar eindelijk verandering in komen.

 • Filip Vanlaeken

  Niet onterecht, maar mensen blijven toch ook deels zelf verantwoordelijk voor hun daden, en ook de dokters die dit voorschreven mogen niet vrijuit gaan. Men zoekt liefst de diepste zakjen om tegen te procederen, maar morgen komt er een andere firma en doen geneesheren ndt hetzelfde. Wie houdt die dealers-met-vergunning tegen ?

 • Bruno Draulans

  Toch raar. Een medicijn is zoals een wapen. Onschuldig als het niet gebruikt wordt. Het wordt pas gevaarlijk als het verkeerd gebruikt wordt of in dit geval, verkeerd voorgeschreven door dokters. Dus ziekenhuizen klagen iemand aan, waar ze zelf schuld aan hebben.