Psychologen komen nauwelijks rond: “We verdienen te weinig, maar patiënten betalen te veel”

De hoge kosten voor de cliënt betekenen niet dat de psychologen een goede verloning hebben. 55 euro per sessie is voor veel psychologen weinig om mee rond te komen.
iStock De hoge kosten voor de cliënt betekenen niet dat de psychologen een goede verloning hebben. 55 euro per sessie is voor veel psychologen weinig om mee rond te komen.
De tarieven voor therapiesessies blijven te hoog voor de patiënt, terwijl een psycholoog er nauwelijks van rondkomt. In een open brief in De Morgen vragen hoogleraren psychologie vandaag om de tarifering en het inkomen van de psycholoog te herbekijken.

Een sessie bij een zelfstandig psycholoog kost een patiënt vandaag 55 tot 74 euro. Dat blijft een barrière voor veel mensen, zeker omdat die sessies maar beperkt terugbetaald worden. Driekwart van de patiënten zoekt daarom nog altijd eerst psychologische hulp bij de huisarts. Dat is goedkoper, maar niet op de lange termijn, menen vijf hoogleraren. 

“Investeren in psychologische hulp”

"Het is veel efficiënter om in psychologische hulp te investeren, want zo voorkom je veel andere medische aandoeningen", zegt hoogleraar in de psychologie Patrick Luyten (KU Leuven), die de brief mee ondertekent.

Maar de hoge kosten voor de cliënt betekenen niet dat de psychologen een goede verloning hebben. 55 euro per sessie is voor veel psychologen weinig om mee rond te komen. "Aan die tarieven moet iemand het hele jaar door zes à zeven cliënten per dag ontvangen om een volwaardig loon te krijgen", zegt Luyten.
48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • michel De Blay

  De waarde van een diploma psychologie is te vergelijken met de universitaire richting 'Hovenier op een duikboot' of met het diploma ' Lucht op hopen scheppen'. Nul en van generlei waarde dus.

 • Rosa Cockx

  Ze kunnen altijd van beroep veranderen klagen en zagen man toch. Omscholing voor één van de knelpuntberoepen, dan weten ze wat echt werk is.

 • Hanne Pauwels

  Pak de 7000 euro dat velen hier benoemen. 50 procent belasting eraf is 3500 euro. Dan heb je nog maandelijks huur te betalen. Verzekering. Sociale bijdrage. Boekhouder. Erkenning. Beroepsvereniging.. Ja dan Hou je maar een gewoon maandloon over.

 • Gino Denil

  Er valt wel steeds minder gratis af te schaffen, Marc Cools. Terwijl de overheid toch steeds inhaliger wordt. Als het van deze Vlaamse regering afhangt wordt je binnen enkele jaren zelfs opgesloten in je woning. En moet je betalen om de openbare weg te mogen gebruiken. Alhoewel het begrip openbaar dan toch volledig uitgehold zal zijn.

 • Chris Devlaeminck

  @Berthie Gijsen. Waar meer zou mogen verdienen worden is bij de knelpuntberoepen. Als psychologen geen klanten genoeg hebben wil dat zeggen dat ze met te veel zijn. Er wordt nochtans alles aan gedaan om ze werk te verschaffen.