Psychologen geven ons advies: 5 tips om met het nieuws over het coronavirus om te gaan

Photo News
De Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP) adviseert ons hoe we moeten omgaan met de berichtgeving rond het coronavirus. Vijf tips krijgen we mee, afkomstig van de American Psychological Association en aangepast aan onze situatie. Adem diep in en laat je niets wijsmaken door de media, is de onderliggende toon. Wij houden het op de feiten: wereldwijd stierven er tot nu toe officieel 1.018 patiënten aan het nieuwe coronavirus en zijn meer dan 43.000 mensen ermee besmet. In ons land testte tot nu toe één persoon positief op het virus. Hierbij de raadgevingen van de VVKP.

1. Juiste perspectief

“Adem diep in en vergeet niet dat het aantal bevestigde besmettingen in Vlaanderen extreem laag is”, luidt de eerste tip. “Dat er in het nieuws veel over bericht wordt, betekent niet noodzakelijk dat er ook maar enige dreiging is voor jou of je familie.” 

2. Ken de feiten

“Een meer klinische en nieuwsgierige aanpak kan nuttig zijn wanneer je naar het nieuws kijkt over het virus”, gaat het verder. “De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid heeft een webpagina specifiek met informatie over het Wuhan coronavirus. Je kan ook nuttige info vinden bij je huisarts.”

3. Praat erover met je kinderen

“Bespreek het nieuws over het coronavirus met je kinderen met eerlijke en aan de leeftijd aangepaste informatie”, is de volgende raadgeving. “Ouders kunnen stress ook helpen verminderen bij hun kinderen door ze te laten focussen op hun dagelijkse routine. Denk eraan dat kinderen nauwgezet het gedrag en de emoties van hun ouders observeren en zoeken naar signalen over hoe ze hun eigen gevoelens moeten controleren in deze periode.”

4. Blijf geconnecteerd

“Het onderhouden van sociale netwerken kan een waardevolle uitlaatklep zijn om gevoelens te delen en stress te ontladen”, aldus de VVKP. “Voel je vrij om nuttige informatie van de overheidswebsite te delen met je vrienden en familie. Het zal hen helpen om te gaan met hun eigen spanning.”

5. Zoek hulp

“Personen die zich overweldigd voelen door angst, een aanhoudende droefheid of andere langdurige reacties die hun professionele bezigheden of persoonlijke relaties negatief beïnvloeden, zoeken best psychologische hulp”, is de laatste tip van de VVKP. “Klinisch psychologen en andere hulpverleners kunnen mensen helpen om te gaan met extreme stress.” 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • nans DERADEMAEKER

  Dominique Hermys typische reactie van deze tijd...ikke en de rest kan stikken...goe bezig gij!

 • Johan De Cauwer

  Het is ongetwijfeld juist dat wandelen in een bos met dit weer veel gevaarlijker is dan ziek te worden met het Corona virus maar dat neemt niet weg dat het potentiële gevaar bestaat. Er zijn artsen die spreken over een mogelijke (toekomstige, eventuele) epidemie 60% van de bevolking zou kunnen treffen. Dat blijft koffiedik kijken, maar mensen die erover denken zijn veeleer realisten en hebben geen psychologische steun nodig, maar alleen goede informatie.

 • Jeroen Gaerdelen

  En als dit artikel je dan terug gerustgesteld heeft, kijk dan naast tip nr.2: "Lees ook Expert waarschuwt: “Coronavirus kan 60 procent van wereldbevolking treffen” Goe bezig, jongens!

 • Danielle Duym

  Serieus? Zijn er echt mensen die hiervoor psychologische hulp nodig hebben? Ik lig bijna van mijn stoel.

 • René Delaet

  Allemaal correct als de informatie 100% eerlijk wordt medegedeeld. Zijn overheden wel te vertrouwen ????