Proteïnes zijn overal, maar heb je er ook iets aan? “Geldklopperij” ...en als je niet oplet, krijg je er slechte adem van

Waarom proteïnes niet voor iedereen de heilige graal van de voeding zijn

Eiwitten zitten in onder meer vlees, vis, peulvruchten, eieren, zuivel en sojaproducten. Maar ook steeds meer in shakes, repen en koekjes. Ze worden toegevoegd aan yoghurt en kwark. De vraag is: wordt u daar beter van?
AP Eiwitten zitten in onder meer vlees, vis, peulvruchten, eieren, zuivel en sojaproducten. Maar ook steeds meer in shakes, repen en koekjes. Ze worden toegevoegd aan yoghurt en kwark. De vraag is: wordt u daar beter van?
Proteïnes of eiwitten: ze lijken wel het nieuwe universele elixir van de voedingsindustrie. Er zijn de proteïneshakes, -repen, -koekjes en -noedels. Yoghurt- en kwarkproducenten schreeuwen ‘met extra proteïne’ en ‘voor sporters’ op hun verpakkingen, met een spectaculair gestegen verkoop tot gevolg. Waar komt die obsessie voor eiwitten vandaan en wie, behalve de bonzen van de boomende proteïne-industrie, haalt er voordeel uit?

Je hebt 10% van dit artikel gelezen
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Kenis

  Al die onzin voor een "lang En gezond leven". Lang leven om op het einde van de rit als een plant leeggezogen te worden ipv een waardig einde. Geef mij dan maar liever een kort gevuld leven. Waarom langer willen leven??? Als je niet sterft door ziektes dan is het wel door de toenemende "veilige omgeving" waar we naartoe evolueren. Stop toch met allemaal te denken dat jullie de heilige fraai zijn. Poef en het is gedaan en daar kan niemand iets aan veranderen

 • Marjan Van Puyenbroeck

  Met andere woorden, eet en doe normaal.

 • peter colson

  Al zoveel quatch over voeding gehoord dat je maar 1 conclusie kan trekken. Zij die "gezonde" voeding promoten verdienen er doorgaans bakken geld aan door hun boeken te verkopen. Je kan beter meer bewegen dan geld wegsmijten aan diëten en wondermiddelen. En vooral, geniet van het leven. Als anderen als konijnen willen leven, dan is dat hun zaak.

 • aaron aerts

  Heel simpel. Je hebt je suiker en bloem en boter niet zo nodig. Proteinen wel. Je lichaam heeft liever die gemakkelijk verteerbare energie zoals suikers, maar daar word je ook dikker van. Als je wilt vermageren moet je zorgen dat je genoeg proteine eet, terwijl de rest in een tekort mag zijn voor een tijdje. En zeker als je probeert aan spieropbouw te doen. Maar als je dan toch je gebakje en pizza's of spaghetti's eet, dan heeft je extra proteine niet zoveel functie.