Populaire vaginaverjonging is nergens goed voor en zelfs gevaarlijk volgens FDA

iStock

De populaire vaginale verjongingskuren zijn gevaarlijk en niet zonder risico's zegt het FDA (Food and Drug Administration) in Amerika. Zoals dat meestal gaat met bizarre hypes, worden de meeste vaginale verjongingen in Amerika uitgevoerd. Maar ook in België kiezen vrouwen voor een vaginaverjonging.

Na een geboorte of de menopauze kunnen vrouwen last hebben van een minder stevige vaginawand of vaginale droogte. Zulke verschijnselen overtuigen vrouwen vaak om voor een chirurgische verjongingskuur te kiezen. Daarbij ondergaan ze een behandeling met lasers die het vaginaal weefsel stimuleren. Dat zou helpen om verlorgen stevigheid en elasticiteit terug te winnen. De ingreep is op 1,2,3 gebeurd, wat een extra motivatie is voor vrouwen.

Gênante bijwerkingen

Maar wie kiest voor zo’n behandeling riskeert ook enkele bijwerkingen, waarschuwt het FDA: “Het is onveilig en de ingreep moet worden vermeden.” De
ingreep zou kunnen leiden tot andere aandoeningen zoals incontinentie. Dat kan
vervolgens een negatieve impact hebben op het seksleven en het algemene welbevinden. Daarnaast is de kans op littekens, brandwonden en terugkerende pijn groot, besluiten enkele experts.

Experts zeggen dat de therapieën - aangeboden door sommige privéklinieken in het VK en de VS maar ook een van de behandelingen in Belgische ziekenhuizen - een ernstig risico vormen op brandwonden, littekens en terugkerende pijn. 

Bekkenbodemoefeningen

Dokter Vanessa Mackay, een Britse gynaecologe vult aan: "Er is geen bewijs dat suggereert dat de  apparaten voor vaginale verjonging effectief zullen werken.” Ze raadt in plaats van de chirurgische ingreep enkele simpele bekkenbodemoefeningen aan. Ook voor vaginale droogte bestaan enkele alternatieven waaronder vochtinbrengende zalf en glijmiddel. Als die middeltjes niet werken, kan je nog altijd aan een arts vragen om oestrogeen voor te scrhijven.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • nand nuyts

    Vagina massage met echte penis verjongt ook goed, en is nog plezant ook.

  • emiel wouters

    Meer gebruiken dan werken de spieren goed en heb je dat niet nodig. Natuurlijk moet je niet met gewichten en anabolen gaan beginnen trainen. enkel eens meer dan 1 keer per week is al een goed begin. Manlief zal wel constateren dat er meer spanning in zit.

  • Johnny L Verhoeven

    vaginaverjoning ?? wat is een verjoning ?