Personeelstekort in ziekenhuizen eist levens

Het nijpende personeelstekort in ziekenhuizen kost mensenlevens. Liefst 70% maakte al fouten door de hoge werkdruk. Zes verpleegkundigen geven zelfs toe dat een patiënt daardoor stierf.
iStock Het nijpende personeelstekort in ziekenhuizen kost mensenlevens. Liefst 70% maakte al fouten door de hoge werkdruk. Zes verpleegkundigen geven zelfs toe dat een patiënt daardoor stierf.
Het nijpende personeelstekort in ziekenhuizen kost mensenlevens. Dat blijkt uit onze enquête bij verpleegkundigen en wordt bevestigd door getuigen. Liefst 70% maakte al fouten door de hoge werkdruk. Zes verpleegkundigen geven zelfs toe dat een patiënt daardoor stierf.

Hoe minder verpleegkundigen er in ziekenhuizen rondlopen, hoe groter de kans dat een patiënt sterft. Dat is in 2013 wetenschappelijk bewezen, maar uit de steekproef die uw krant hield bij meer dan 2.500 verpleegkundigen blijkt nu voor het eerst ook hoe omvangrijk het risico is in Vlaanderen en Brussel. 70% geeft toe dat ze op hun afdeling al fouten maakten omwille van de werkdruk. In 10% van de gevallen ging het om missers die fysieke of mentale schade veroorzaakten. Zes verpleegkundigen geven anoniem toe dat ze door de werkdruk al een fout maakten die het leven van een patiënt kostte.

"In weekends, op feestdagen en 's nachts gebeuren de meeste fouten", klinkt het. "Dan is er steevast te weinig personeel om iedereen fatsoenlijk te verzorgen."

Groot taboe op fouten

Uit de bevraging blijkt ook dat er in veel ziekenhuizen nog een groot taboe heerst rond fouten. Zes op de tien verpleegkundigen zien weinig tot geen ruimte om erover te praten. Het zorgt ervoor dat velen na het maken van een fout ook zélf mentale klachten ervaren. Dat gaat van angst om de job nog uit te oefenen, over slapeloosheid tot depressie.

In een reactie op onze reeks spreekt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) haar begrip uit voor de situatie van de verpleegkundigen. Volgens haar is de hoofdoorzaak van de hoge werkdruk niét te vinden bij de besparingen van de voorbije jaren, maar bij de vergrijzing van de maatschappij.

Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
220 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • adam naaktgeboren

  Hoe zou het komen dat er in Nederland de helft meer personeel aan bed is? Omdat de artsen daar betaald worden met een maandloon dat zeker iets minder zal zijn dan hier in de universiteitaire ziekenhuizen maar zeker 10x minder dan in de privé. Dat mag niet geweten zijn.

 • Edgard Gielis

  dat krijgt u met een regering van kracht van verandering u kunt besparen maar niet blijven besparen

 • Johan Vercarre

  Personeelstekort is in àlle continudiensten de sluipende vijand ! Ik werk voor de meteodienst van Belgocontrol & stond eind januari aan de afgrond van een burnout.

 • Klara De Smet

  Mevr. De Block alleen kan geen simpele oplossing bieden v e jarenlang gecumuleerd probleem in een steeds complexere samenleving waar geldnood altijd voorop staat, zeker in de zachte sector (waar niet kan gestaakt worden). Er zijn serieuze verschuivingen nodig v een sterker menselijker beleid maar dan moeten er heilige huisjes sneuvelen, en is men daar al klaar voor?

 • Ian Vandenbossche

  Er wordt erg veel geld verdiend in ziekenhuizen, maar enkel door de geneesheren en beheerders. Zij houden zoveel voor zichzelf dat er geen geld over is om voldoende verpleegkundigen in dienst te nemen. Dikwijls zijn de geneesheren ook de beheerders. De tijd dat kloosterordes eigenaar waren van klinieken is jammer genoeg lang voorbij. En dat zal de sociale zekerheid en de patient geweten hebben.