Ouders onderschatten vaak overgewicht van hun kinderen

Thinkstock
Meer dan de helft van de ouders met struise kinderen onderschat het overgewicht van hun kroost. Ze zien zoon- of dochterlief vaak niet voor dik of zwaarlijvig aan, ook al valt het kind volgens de wetenschap wel in die categorie. De kinderen zelf zijn zich dikwijls evenmin bewust van de mate van hun overgewicht. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek dat werd voorgesteld op een Europees congres voor Adipositas (vetzucht) in het Schotse Glasgow. Het congres duurt nog tot woensdag.

De onderzoekers baseerden zich voor hun conclusie op 87 studies die de voorbije 20 jaar wereldwijd werden uitgevoerd. De onderzochte data hebben betrekking op zowat 24.774 kinderen en jongeren tussen de 0 en 19 jaar en hun ouders.

"Ondanks inspanningen om de bevolking bewust te maken van het probleem van obesitas blijkt uit onze vaststellingen dat het overgewicht van kinderen vaak onderschat wordt", verklaart Abrar Alshahrani van de Engelse universiteit van Nottingham. Daardoor krijgen vele kinderen niet de ondersteuning die ze nodig hebben om gezond te blijven.

Overgewicht vertienvoudigd

Het aantal kinderen en jongeren die met overgewicht kampen is de voorbije veertig jaar wereldwijd meer dan vertienvoudigd. Het aantal vijfjarige meisjes met obesitas steeg van 5 miljoen in 1975 naar 50 miljoen in 2016. Bij de jongens ging het in dezelfde tijdspanne van 6 miljoen naar 74 miljoen.

Toch blijkt 55 procent van de ouders van te dikke kinderen het gewicht van hun spruiten te onderschatten, vooral wanneer het gaat om erg jonge kinderen. Moeders en vaders die zelf te veel kilo's met zich meeslepen en een beperkte scholing hebben genoten, slaan de bal het vaakst mis. Van de zwaardere kinderen en tieners zelf schat ongeveer 34 procent het eigen gewicht te gunstig in. Opmerkelijker nog is dat ook artsen vaak geen juiste inschatting maken, zeggen de onderzoekers.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eline De Rooij

  Carla, ik heb volgens de statistiekjes altijd ondergewicht gehad, ik kwam pas rond mijn 25ste boven de 50 kilo uit bij 1,73m en heb nu, bijna 40, een BMI van 17. Ik ging menstrueren op mijn dertiende en ben makkelijk zwanger geraakt van inmiddels 3 kinderen. Hoezo heb je reservevet nodig voor je pubertijd???

 • Eida Lam

  Carla dat is de grootste onzin wat je staat te verkondigen en teveneens de reden waarom kinderen overgewicht hebben: omdat hun ouders denken dat het normaal is, totdat ze beginnen puberen en meestal blijkt dat dat ze alleen maar dikker worden.

 • Emi De graeve

  maak kinderen van kleins af aan attent op voedselkwaliteit en waarom ze sommige zaken beter weinig of precies veel moeten eten. Kinderen koken graag mee en hebben geen nood aan allerlei frisdranken of snoepjes als men alternatieven vooropstelt.

 • Henri Eerens

  Vroeger moest je fit zijn om je vriendjes, tijdens het ravotten buiten, te kunnen volgen. Nu, in de zetel met een te grote zak chips, ligt dat anders.

 • Carla Van Geel

  Toch niet vergeten dat puberen pas kan als er reserve vet aangemaakt is. Als er geen breedte bij komt is er geen groei. Magere kinderen zullen meestal later in de puberteit gaan. Hoe kan een kind ontwikkelen naar volwassene zonder reserve? Die reserve moet wel van gezond voedsel komen. De fastfood zit vol suikers die men zelfs niet proeft maar de hersenen herkennen ze en willen meer zoals met nicotine.