Oppassen voor online aangeboden peptiden: risico op “ernstige gezondheidsproblemen”

Shutterstock
Illegale injecteerbare preparaten die peptiden bevatten en die verkocht worden via het internet, kunnen een ernstig risico voor de gezondheid vormen. Dat zegt het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano. "Dergelijke illegale preparaten zijn populair om snel een fysiek ideaal te bereiken of om sociale vaardigheden te versterken, maar ze kunnen ernstige acute of chronische gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals kanker, hersenvliesontsteking, longontsteking en amputaties", waarschuwt Sciensano

In een onderzoek heeft Sciensano de tien meest in beslag genomen illegale peptide-preparaten laten onderzoeken, waaronder illegale dopingproducten, de "Barbie drug" Melanotan II en het liefdeshormoon oxytocine.

Uit het onderzoek blijkt dat de preparaten onder meer niet-toegelaten producten bevatten, dat ze slecht gedoseerd waren en dat ze ook andere substanties bevatten. Ze bevatten vaak ook toxische onzuiverheden zoals lood en arsenicum of kunnen besmet zijn met gevaarlijke bacteriën.

“Voorgesteld als ideaal middel”

“Illegale injecteerbare peptide-preparaten kunnen gevaarlijk zijn", zegt Steven Janvier, wetenschapper bij Sciensano. "Ze worden voorgesteld als ideaal middel om snel en makkelijk een fysiek ideaal te bereiken zoals meer spiermassa, minder vetmassa of bruiner kleuren van de huid door bijvoorbeeld de 'Barbie drug' Melanotan II. Daarnaast zouden de peptide-preparaten ook dienen als middel om de sociale vaardigheden te versterken, door het liefdeshormoon oxytocine, of als een effectief therapeutisch geneesmiddel voor het behandelen van spierblessures. Maar gebruikers hebben geen garantie dat deze injecteerbare preparaten ook echt werken en veilig zijn."

Ook andere illegale therapeutische producten

Volgens Sciensano kan de lijn worden doorgetrokken naar andere illegale therapeutische producten zoals insuline, Botox, groeihormonen en antilichamen die worden ingezet voor de behandeling van kanker en ontstekingsziekten, zoals auto-immuunziekten.




1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Andy Verachtert

    Mensen moeten hun eigen verantwoordelijkheden maar nemen. Ze kunnen altijd hun lichamelijk welzijn deskundige raadplegen. Het wordt terugbetaald.