Opnieuw minder hiv-diagnoses in 2018, maar ziekte treft diverser publiek

Beeld ter illustratie, het aantal hiv-diagnoses is vorig jaar opnieuw gedaald.
Getty Images/Westend61 Beeld ter illustratie, het aantal hiv-diagnoses is vorig jaar opnieuw gedaald.
Het aantal nieuwe hiv-diagnoses is vorig jaar gedaald met 2 procent vergeleken met 2017. Terwijl het aantal diagnoses daalt in de traditioneel getroffen groepen, komen er andere groepen bij - zoals mensen uit Azië en Latijns-Amerika - met wie preventieprogramma's rekening moeten houden. Dat meldt Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid.

Sciensano registreerde 882 hiv-diagnoses in 2018. Dat stemt overeen met gemiddeld 2,4 nieuwe diagnoses per dag. Het is het vijfde jaar op rij dat er een daling is, ook al blijft het totaal aantal nieuwe diagnoses volgens het instituut hoog.

Deze cijfers doen vermoeden dat het gebruik van Pre-Exposure Profylaxis (PrEP, een preventieve behandeling van mensen die geen hiv hebben, maar die een grote kans lopen op besmetting), positief bijdraagt aan de preventie van hiv en de daling van het aantal gevallen.

Diagnoses

"Het gebruik van een condoom, regelmatige tests op hiv, een vroegtijdige behandeling na diagnose voor alle hiv-patiënten en gerichte campagnes blijven van het allergrootste belang", zegt Jessika Deblonde, wetenschapster bij Sciensano. "De daling van het aantal diagnoses bij Belgische mannen die seks hebben met mannen is het resultaat van een jarenlange inzet op combinatiepreventie, waaraan PrEP een bijkomende boost geeft."

De daling van het aantal hiv-diagnoses zet zich voort in de twee meest getroffen populaties, mannen die seks hebben met mannen (MSM) met Belgische nationaliteit en heteroseksuele mannen en vrouwen afkomstig van Sub-Saharaans Afrika. "Zowel bij MSM als bij heteroseksuelen is de verdeling van de nationaliteiten langzamerhand gevoelig veranderd. Het aantal diagnoses bij heteroseksuelen uit Sub-Saharaans Afrika neemt gestaag af", aldus Deblonde.

Sciensano ziet geen daling van het aantal hiv-diagnoses bij andere heteroseksuele populaties. Bij MSM is het aandeel van niet-Belgen even belangrijk geworden als dat van Belgen. "De hiv-epidemie in België treft verschillende populaties en wordt dus jaar na jaar meer divers", benadrukt de wetenschapster bij Sciensano.

Stijging

Vooral bij MSM uit niet-Europese landen neemt het aantal diagnoses in België nog toe: in 2018 had 13 procent van de mannen die seks hebben met mannen een Latijns-Amerikaanse nationaliteit en 10 procent een Aziatische nationaliteit.

"Als we de epidemie onder controle willen houden, moeten we ervoor zorgen dat alle getroffen populaties zich kunnen laten testen en behandelen", legt Deblonde uit. Preventieprogramma's moeten dus aandacht besteden om een grotere diversiteit aan populaties te bereiken. "Aangezien hiv in België verschillende populaties treft, bestaat de uitdaging erin de campagneboodschappen en preventie- en teststrategieën te diversifiëren en aan te passen aan verschillende noden.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ronny Ooms

    Verplichte HIV test voor alle nieuwelingen en asielzoekers, datkan toch niet moeilijk zijn.

  • Bernard Loncke

    882 hiv-diagnoses....maar geen haan die kraait over de 3000 doden per jaar van de ziekenhuisbacterie...hoe zou dat komen? Juist ja ..aan de ziekenhuizen en de artsen kom je niet ...alles in de doofpot ....

  • Marc Spandel

    Dat de ziekte een diverser publiek bereikt is héééél normaal, want tegenwoordig wordt alle mogelijke seksuele abnormaliteiten letterlijk 'gepromoot' via alle mogelijke mediakanalen, politiek, justitie, godsdiensten...