Opgelet met Halloween: sommige pompoenen zijn giftig en kunnen je ziek maken

.
Getty Images/iStockphoto .
In de weken rond Halloween zie je pompoenen in alle vormen en kleuren. Maar niet elk exemplaar is eetbaar. Jaarlijks raken tientallen Belgen vergiftigd door de groente.

Een pompoen mag flauw smaken, maar niet bitter. Is dat het geval, dan spuwt u hem best meteen uit. Die boodschap moet het Antigifcentrum met enige regelmaat geven. Heel wat Belgen weten namelijk niet dat zo'n bitter smakend exemplaar een ernstige vergiftiging teweeg kan brengen.

Bij het Antigifcentrum kwamen vorig jaar 37 oproepen binnen, goed voor 42 slachtoffers. Ook in de voorgaande jaren werden telkens tussen de 30 en 50 oproepen geteld. “Dit jaar lijkt het dezelfde richting uit te gaan.”

Het gebeurt zelden, zegt woordvoerder Patrick De Cock, maar een pompoenvergiftiging kan ernstige gevolgen hebben. “Zelfs al na de inname van een kleine hoeveelheid kunnen symptomen optreden. Men begint te braken, krijgt koliekachtige buikpijn en hevige, soms bloederige diarree. Dat kan dan weer leiden tot uitdrogingsverschijnselen.” Ook duizeligheid, uitgesproken speekselvloed en hartkloppingen kunnen voorkomen. 

De bittere smaak  van de groente wordt veroorzaakt door cucurbitacines, giftige stoffen die occasioneel aanwezig kunnen zijn in de zeer grote familie van pompoenachtigen. Ook augurken, courgettes en meloenen vallen daaronder.

“Het probleem wordt veroorzaakt door teelt van zowel pompoenen als sierpompoenen in de eigen tuin. Bijen kunnen hier een kruisbevruchting tussen verschillende soorten teweegbrengen”, klinkt het bij het centrum.

Wat het nog moeilijker maakt, is het feit dat een eetbare pompoen met het oog niet van een oneetbare valt te onderscheiden. Daarom kunt u best de rauwe vrucht proeven. Ook wordt afgeraden om zaden te gebruiken van zelfgekweekte pompoenen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.