Oogartsen vechten invoering nieuw paramedisch beroep aan

thinkstock
Twee beroepsverenigingen van oogartsen stappen naar de Raad van State tegen het besluit van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) om een nieuw paramedisch beroep in te voeren. De orthoptist-optometrist, doorgaans een opticien, zal autonoom bepaalde handelingen, zoals oogmetingen, mogen uitvoeren. Volgens de oogartsen is deze daarvoor echter onvoldoende gekwalificeerd.

Wettelijk gezien mochten tot voor kort enkel oogartsen en orthoptisten (na delegatie door een oogarts) oogmetingen uitvoeren en contactlenzen aanpassen, maar in de praktijk voeren ook optometristen en opticiens deze handelingen uit. Zij doen dat te goeder trouw maar hebben niet altijd de nodige vorming genoten.

Omdat er geen wettelijke regeling is, kan de overheid geen controles uitvoeren op de kwaliteit van die oogzorg. Als een opticien de meting uitvoert, kunnen burgers ook hun rechten als patiënt niet afdwingen, aangezien het niet over een officieel gezondheidszorgberoep gaat.

Met de orthoptist-optometrist is er nu een nieuw paramedisch beroep dat oogmetingen en andere handelingen autonoom zal mogen uitvoeren. Dat moet volgens minister De Block ook goed nieuws zijn voor de oogartsen, die ondersteuning krijgen in de eerste lijn, waardoor ze zelf meer tijd kunnen besteden aan complexe oogzorg.

Misbruiken

De oogartsen zelf zijn minder enthousiast. De Belgische Beroepsvereniging van Oogheelkundigen (BBO) en het Oogartsensyndicaat (SOOS) vechten het besluit dat het nieuwe beroep invoert aan bij de Raad van State. Ze menen dat de nieuwe paramedici onvoldoende opgeleid zullen zijn om de bewuste handelingen uit te voeren. Ze zullen belangrijke oogafwijkingen over het hoofd zien en andere mensen dan weer onnodig naar de oogarts sturen, klinkt het.

Ze vrezen ook voor misbruiken, omdat de optometrist belang heeft bij de verkoop van optische hulpmiddelen.

Voor de oogartsen gaat het "niet over corporatisme, maar over een bescherming van de Volksgezondheid". "Wachttijden worden niet verkort door 5.000 opticiens die geen medische kennis hebben een paramedische erkenning te geven", luidt het.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Serge Surmont

  Sommigen oogartsen denken dat ze een stuiver minder gaan verdienen.

 • Marcus Camps

  Denk dat veel opticiens veel beter opgeleid zijn om lenzen aan te meten dan oogartsen. Ik kreeg van de oogarts trouwens zelf de raad om een goede opticien te zoeken hiervoor. Herinner me nog een uitspraak van de huisdokter die zei dat hij nooit een serieuze snijwonde had dichtgenaaid alvorens hij ermee voor het eerst werd geconfronteerd in zijn opgestarte praktijk....

 • adam naaktgeboren

  In Nederland doet een optometrist zelf een oogmeting om zijn resultaten te vergelijken met de metingen van een Belgische oogarts. Een kleine afwijking in de meting van de oogarts wordt gecorrigeerd. De opticien is verantwoordelijk voor het afleveren van zijn eigen product aan de klant. Daarom eigen metingen. Hier is het enkel geldklopperij omdat ze zelf zo bewust de prijs hoog kunnen houden.

 • daniel polspoel

  Maak maar eens een afspraak met een oogarts. Heb het deze maand nog geprobeerd om van 20 juni tot eind augustus een afspraak te krijgen!!! Denk dat je of totaal blind bent voor je kan gaan of overleden!! Loopt echt de spuigaten uit. Goede raad voor wie dicht genoeg bij Nederland woont ga naar hans andersen of gelijkaardige winkels en je kan voor de metingen en nieuwe bril of lenzen ten opzichte van belgie 5 maal gaan en alles even degelijk.

 • Gunter Verleyen

  In Zwitserland ga je langs de opticien voor de ogentest voor je rijbewijs, dit kost je een 24 €, de logica is, men belast het systeem van de volksgezondheid niet met iets dat niets met volksgezondheid te maken heeft. Eenieder is wel verplicht om dit te doen anders geen rijbewijs.