Ontstekingsremmer nuttig bij borstkankerbehandeling

Thinkstock
Christine Desmedt, onderzoekster aan het Instituut Jules Bordet, publiceerde op 30 april in The Journal of the National Cancer Institute een onderzoek dat wijst op de voordelen van het vóór de ingreep toedienen van een ontstekingsremmer, ketorolac, tijdens de verwijdering van de primaire borstkankertumor bij patiënten met overgewicht of obesitas. Het onderzoek werd gevoerd in samenwerking met de VUB, de UCL en Elia Biganzoli van de Istituto Nazionale dei Tumori en de Universiteit van Milaan. Deze resultaten bieden grote mogelijkheden voor het onderzoek en voor patiënten met borstkanker.

De chirurgische verwijdering van de primaire tumor is een essentieel bestanddeel van de behandeling van borstkanker. Door de primaire tumor te verwijderen kunnen echter mechanismen worden ingeschakeld die de kankercellen activeren die zich reeds in het lichaam hebben verspreid vóór de operatie. Er werd aangetoond dat dit fysiologische wijzigingen teweegbrengt, waaronder ontstekingsreacties. 

Ketorolac

De onderzoekers wilden weten of het toedienen van een ontstekingsremmende injectie tijdens de verwijdering van borstkankers de ontwikkeling van metastasen na de operatie zou kunnen verminderen, in functie van de BMI van de patiënten. Er werden twee verschillende ontstekingsremmers getest en de resultaten tonen aan dat toediening van ketorolac vóór de operatie geassocieerd wordt met een daling van vroegtijdige terugval bij patiënten met een hoog BMI. 

Dit onderzoek toont een belangrijke herpositionering aan van ketorolac bij de pre-operatieve behandeling van patiënten met borstkanker en een hoog BMI. Het zou mogelijk even doeltreffend en goedkoper zijn dan de bestaande kankerbehandelingen. Dit zou dus een grote vooruitgang kunnen zijn, niet alleen voor onze streken, maar ook voor armere landen of landen waar de behandeling van borstkanker minder vergevorderd is. 

Het doel is nu om deze resultaten te valideren in het kader van een prospectief klinisch onderzoek.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Lia Schuijt

    Ook bij mensen met een normaal BMI? Laten we daar eerst vanuit gaan