Nieuwe doorbraak in strijd tegen aids: therapie voorkomt besmetting met hiv-virus

Illustratiebeeld
iStock Illustratiebeeld
Een nieuw onderzoek naar antiretrovirale therapie die voorkomt dat het hiv-virus wordt overgedragen, kan een mogelijke doorbraak zijn in de strijd tegen aids. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het Britse vakblad The Lancet.

“Onze bevindingen leveren een overtuigend bewijs dat het risico op besmetting met onze PARTNER ART-therapie nul is”, aldus Alison Rodgers, professor aan het University College in Londen en medeauteur van de studie. ART-therapie staat voor antiretrovirale therapie. Dat is tevens ook de term waar hiv-remmers mee worden aangeduid, die het virus onderdrukken. 

“Deze krachtige boodschap” kan volgens Rodgers een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen de hiv-pandemie. Vooral populaties waar het risico op besmetting groot is, kunnen enorm veel baat hebben bij de nieuwe preventietherapie. Alleen al tijdens het onderzoek zouden er maar liefst 472 besmettingen zijn voorkomen.

Onze bevindingen leveren een overtuigend bewijs dat het risico op besmetting met onze PARTNER ART-therapie nul is

Alison Rodgers, professor aan het University College in Londen en medeauteur van de studie

Experiment

Verspreid over veertien Europese landen namen meer dan 1.000 mannelijke koppels aan de studie deel. Bij alle koppels was een van de twee partners besmet met het hiv-virus. Vervolgens kreeg die partner een therapie aangeboden die moest voorkomen dat hij zijn partner zou besmetten met het virus. De koppels werden gedurende acht jaar (2010-2018) opgevolgd door de onderzoekers.

Wat bleek? Slechts bij vijftien koppels werd de tweede partner ook besmet met het hiv-virus. En dat kwam niet omdat de PARTNER-therapie zijn werk niet had gedaan. Uit DNA-onderzoek bleek immers dat het virus dat werd overgedragen, afkomstig was van een andere man dan de huidige partner.

Aids

Hoewel het aantal besmettingen met hiv wereldwijd daalt, sommige landen kennen nog steeds een stijgende trend in het aantal nieuwe besmettingen. Bovendien werden er in 2017 nog 155.000 nieuwe hiv-diagnoses vastgesteld in de Europese regio van de Wereldgezondheidsorganisatie. Datzelfde jaar liepen er wereldwijd ongeveer 40 miljoen personen rond die besmet waren met het virus.

Het hiv-virus is een seksueel overdraagbare aandoening die het afweersysteem van het lichaam aantast. Tegenwoordig is het virus goed te behandelen met hiv-remmers waardoor aids voorkomen kan worden. Wie geen medicatie inneemt, zal na verloop van tijd echter aids krijgen. Dat is eigenlijk het laatste stadium van een hiv-infectie – een stadium dat tegenwoordig dus vermeden kan worden – waarbij het lichaam zodanig is aangetast dat het zich niet langer kan beschermen tegen ziektes.

Hoewel er al langer medicijnen bestaan om het hiv te behandelen, besmettingen konden nooit voorkomen worden met behulp van medicijnen. Met deze nieuwe therapie zou de preventie veel effectiever kunnen zijn.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.