Nederlandse onderzoekers: “Kurkuma tast werking van kankermedicijn aan”

Shutterstock
Shutterstock Shutterstock
Onder borstkankerpatiënten leeft het idee dat kurkuma kanker kan bestrijden. Maar pas op, zeggen onderzoekers van het Erasmus MC na een nieuwe studie. Deze specerij tast de werking van een veelgebruikt kankermedicijn aan.

Het is een hype die al jaren hardnekkig standhoudt: de specerij kurkuma (geelwortel) die in de Aziatische keuken wordt gebruikt zou een geneeskrachtige werking hebben op kanker. Curcumine, de werkzame stof uit kurkuma, zou in staat zijn om kankercellen op te ruimen. Bewijs hiervoor werd in dierproeven gevonden.

Reden voor veel borstkankerpatiënten om extra veel van dit gele poeder over hun eten te strooien of capsules met kurkuma te slikken. “Veel patiënten redeneren. Als je het ook kunt eten in een curry, kan het geen kwaad. Als het dan ook helpt tegen kanker, is dat mooi meegenomen. Maar daar komen wij van terug. Doe het niet”, waarschuwt arts-onderzoeker Koen Hussaarts van het Erasmus MC.

Als deze vrouwen namelijk te weinig medicatie binnenkrijgen, kan de tumor weer gaan groeien

Koen Hussaarts

De afgelopen twee jaar deed hij onderzoek onder zestien vrouwen met een hormoongevoelige borstkanker. Wanneer deze patiënten hun kankermedicijnen combineerden met driemaal daags een capsule met kurkuma, werd de medicatie minder goed in het bloed opgenomen. “En dat is gevaarlijk. Als deze vrouwen namelijk te weinig medicatie binnenkrijgen, kan de tumor weer gaan groeien”, legt Hussaarts uit.

Zijn waarschuwing geldt voor borstkankerpatiënten met een tumor die gevoelig is voor hormonen, zo’n veertienduizend vrouwen in Nederland. Gemiddeld slikken zij tot vijf jaar na hun ziekenhuisbehandeling nog hormoonremmers. Deze pillen – het bekendst onder de naam Tamoxifen - moeten ervoor zorgen dat de eventuele achtergebleven kankercellen in het lichaam niet verder kunnen groeien of uitzaaien.

Veel kurkuma-slikkers

Hoeveel borstkankerpatiënten precies kurkuma gebruiken naast hun doktersrecept is niet bekend. De onderzoekers schatten dat het om 20 tot 30 procent gaat, afgaand op de vele verhalen die ze in de polikliniek horen. Het zijn met name jonge, hoogopgeleide vrouwen die de kurkuma-capsules bij de drogist kopen. “Dat is verklaarbaar”, zegt Hussaarts. “Dit zijn vrouwen die - cru gezegd – nog relatief veel tijd voor zich hebben. Zij zoeken naast hun therapie naar manieren om zo gezond mogelijk door het leven te gaan. Daarbij raadplegen ze Google, vragen tips aan anderen en lezen alles wat ze kunnen vinden over het onderwerp.”

De arts-onderzoeker behoort tot een speciaal team dat op zoek gaat naar de wisselwerking van voedingssupplementen en kankermedicijnen. Eerder al werd aangetoond dat sint-janskruid de afbraak van chemotherapie kan versnellen.

Maar van kurkuma hadden de Rotterdamse onderzoekers eerlijk gezegd hogere verwachtingen. Dierproeven toonden namelijk aan dat de combinatie van hormoonremmers en de gele specerij gunstig uitpakt. De werkzame stof van het kankermedicijn nam toe in het bloed van muizen. “Maar bij mensen is het helaas andersom”, zegt Hussaarts.

Peper weglaten

Omdat kurkuma snel wordt afgebroken in het lichaam, nemen veel gebruikers het kruidenmengsel samen met zwarte peper in. Van zwarte peper is bekend dat het zorgt voor een betere opname van kurkuma door de darm. Ook dit werd onderzocht in het Rotterdamse lab, maar deze combinatie met hormoonremmers pakte nog ongunstiger uit. Gemiddeld nam de werkzame stof van de kankermedicatie met 13 procent af, maar bij sommige vrouwen was dit zelfs meer dan 30 procent.

Michal Heger deed jarenlang onderzoek naar curcumine, de werkzame stof uit kurkuma, bij het AMC. Hij noemt de studie van zijn Rotterdamse collega’s “een superbelangrijke vinding”. Toch vraagt hij om de specerij nu niet af te doen als “totaal waardeloos”. Curcumine kan volgens hem bij enkele andere kankersoorten de chemotherapie wél gunstig beïnvloeden. “Curcumine werkt niet genezend bij kanker. Dat is een doodzieke kankerpatiënt valse hoop geven, maar het kan bij verschillende kankersoorten ook de bijwerkingen van de chemo verzachten. Denk aan misselijkheid en pijn.” 

Het kan bij verschillende kankersoorten ook de bijwerkingen van de chemo verzachten.

Michal Heger

Samen met twee onderzoekers werkt Heger – nu verbonden aan de Universiteit Utrecht en de Jiaxing Universiteit in China - aan een meta-analyse van circa driehonderd klinische studies over curcumine wereldwijd. Nu al zegt hij “te kunnen verklappen” dat de stof wel degelijk een positief effect heeft op tal van andere aandoeningen, zoals artritis, pijn en zelfs depressie. “In het geval van auto-immuunziektes als artritis is wetenschappelijk aangetoond dat curcumine de ontsteking in het lichaam vermindert”, licht hij toe. Over een half jaar wil hij de uitkomsten publiceren. “Daarmee wil ik de discussie over de werkzaamheid van curcumine voor eens en altijd beslechten.”
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carlos Simonis

  Er sterven miljoenen meer mensen aan medicijnen dan aan kurkuma.De farmaceutische Industrie zal er alles aan doen om kurkuma in het slecht daglicht te plaatsen. Ik slik dagelijks kurkuma, ben 64, en slik zelden of nooit medicijnen. Daarbij ken ik teveel mensen die kankermedicijnen slikken (+ chemo) van de 10 zijn er al 8 naar het hemelrijk vertrokken.

 • veerle ballegeer

  Dat het een kankermedicijn zou tegenwerken, doet me een beetje de wenkbrauwen fronsen hoor. Kurkumu is voor zoveel goed. Ik neem het (Curcudyn) nu al een tijdje (artrose in de hoogste graad in mijn heupen, nek, handen, enz) en ben zo goed als vrij van pijn. Idem met CDB-olie. Maar ja, de farmareuzen moeten ook hun inkomsten hebben zeker.

 • Thérèse Reczkowski

  Inderdaad het enige wat schadelijk is en niet werkt is chemo hebben ze mijn man ook niet mee kunnen helpen, en natuurlijk alles wat wat uit de natuur komt wordt afgebroken door de Pharma industrie omdat ze daar geen patent op kunnen nemen.En de Pharma zit met hun tentakels over de hele wereld.

 • Sobek Wessels

  Je wil niet weten Hoeveel Macht de Farma Lobby heeft in de wereld , zoveel zelfs dat ze bepaalde uitvindingen die beter zijn dan hun dure medicatie tegen houden !

 • Louis D'hondt

  Het heeft wel een invloed op bloedverdunners, deze combinatie is niet aan te bevelen. Het versterkt de werking van de bloedverdunner die dan helemaal op hol slaat.