Nederlandse longartsen willen totaalverbod op e-sigaret

Een man rookt een e-sigaret. Archieffoto.
AFP Een man rookt een e-sigaret. Archieffoto.
Nederlandse longartsen willen een totaalverbod op e-sigaretten in Nederland. Het is voor het eerst dat de voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) zulke verregaande maatregelen bepleit.

Verschillende "zorgwekkende ontwikkelingen" dragen er volgens longarts Leon van den Toorn aan bij dat hij nu wél over wil gaan tot een totaalverbod op elektronische sigaretten. “Wij willen dat er geen enkele e-sigaret Nederland meer in komt. Bij een totaalverbod op elektronische sigaretten hangen we de vlag uit", zegt hij in de Nederlandse krant AD. 

Het aantal Nederlanders dat na het gebruik van de e-sigaret met klachten bij de longarts terecht kwam, is opgelopen van drie naar acht. Eén patiënt was er zo ernstig aan toe, dat die recent op de intensive care belandde. Daarnaast meldden diverse Nederlanders zich inmiddels bij de longartsenvereniging omdat zij klachten kregen na gebruik van de e-sigaret.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN BRUSSEL

  Voor mij niet gelaten, ik rook noch die ene vuiligheid noch die andere. We krijgen zo al genoeg smerigheid in onze longen dat we dat er nog bij moeten nemen.

 • Reggy Vandenbroucke

  Hoe hypocriet kun je zijn als je weet dat er iedere minuut van de dag iemand sterft aan de gevolgen van tabak roken. Ik denk eerder dat ze schrik hebben dat ze straks geen werk meer zullen hebben als iedereen overgeschakeld is op dampen. Als er al iets moet veranderen dan moet het zware sancties zijn voor zij die bewust leugens verspreiden.

 • Louis De Vos

  De Belgische staatskas voelt zicht "gepakt" in hun portemonee ! Geen taks op de E-sigaret. Ze houden niet op met de vapers te pesten, de nicotine te verbieden en de flesje E-liquid terug te dringen naar 10ml. It's ALL about the money : we moeten allemaal blijven DOKKEN voor de staatskas. Betaal maar 7,90 Euro voor een pakje sigaretten en sterf vroeg aan longkanker zodat ze je pensioen ook terug kunnen inpikken.

 • GERARD DE PELECIJN

  Als het goed is voor de natuur, waarom niet?

 • Marianne Maes

  En sigaretten worden niet verboden ?... Nee daar is meer aan te verdienen ,maar door het elektronisch roken niet meer !