Mysterieuze en dodelijke schimmelinfectie verspreidt zich wereldwijd en niemand weet hoe ze te stoppen

Een uitstrijkje in een petrischaaltje van candida auris in het Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
REUTERS Een uitstrijkje in een petrischaaltje van candida auris in het Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Jaarlijks sterven er wereldwijd vele mensen aan bacteriën die immuun zijn voor antibiotica. Maar behalve die infecties moeten we ons ook zorgen maken over bepaalde schimmelinfecties die resistent zijn tegen geneesmiddelen, waaronder candida auris. Die infectie verspreidt zich razendsnel wereldwijd en kon tot op heden nog niet gestopt worden.

Candida auris, een schimmel die een infectie aan de oren, het bloed en de huid veroorzaakt, verspreidt zich enorm snel op wereldwijd niveau. Dat veroorzaakt een “dringende bedreiging” volgens het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC).

In 2009 vonden artsen voor het eerst candida auris in het oor van een Japanse patiënt. Sindsdien merkte men niet alleen in de Verenigde Staten de schimmel vaker op, maar ook in tal van andere landen, waaronder Colombia, India en Zuid-Korea, aldus het CDC.

Verzwakt immuunsysteem

Mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen een hoger risico om besmet te raken met candida auris. Volgens het CDC hebben ziekenhuizen van over de hele wereld al gevallen van candida auris gemeld.

In het Verenigd Koninkrijk moest een afdeling intensieve zorgen de deuren sluiten nadat daar 72 mensen besmet waren met candida auris. In een ziekenhuis in Spanje waren 372 patiënten besmet met de schimmelinfectie. Ongeveer 41 procent van de patiënten in Spaanse ziekenhuizen stierf binnen de dertig dagen na de diagnose.

Moeilijk op te sporen

Candida auris baart deskundigen in de gezondheidszorg zorgen, omdat het niet kan worden gestopt met de bestaande geneesmiddelen. Volgens het CDC kan het zelfs wekenlang overleven op muren en meubilair. Mensen sterven meestal snel na de diagnose door de onbehandelbare aard ervan. Veel schimmel- en bacteriële infecties kunnen worden genezen met behulp van medicijnen. Maar bij resistente schimmels en bacteriën evolueren hun genen zo snel dat de behandeling niet effectief blijkt te zijn en de gevaarlijke ziekte zich moeiteloos kan verspreiden.

Mensen die besmet zijn, vertonen overigens geen symptomen en verspreiden het zonder hun eigen medeweten. De enige manier om te weten te komen dat men aan candida auris lijdt, is door een laboratoriumtest. 

Bestrijdingsmiddelen 

Artsen en onderzoekers zijn nog altijd niet zeker wat de oorzaken van candida auris zijn. Ze weten wel dat er verschillende soorten van bestaan, verspreid over heel de wereld. Ze zijn er dus van overtuigd dat de schimmel niet uit een specifieke plaats afkomstig is, aldus The New York Times.

Bepaalde schimmels en bacteriën worden vaak behandeld met bestrijdingsmiddelen. Die schimmels ontwikkelen zich dan op een bepaalde manier zodat de behandelingen niet meer werken en ze gewoon in leven blijven. Het CDC dringt erop aan dat men zeep moet gebruiken voor en na het aanraken van patiënten, totdat onderzoekers de oorzaken van die resistente ziektes achterhaald hebben.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.