Mondmasker gebruiken? Eerst baard scheren, zegt Amerikaanse gezondheidsorganisatie

Een lange baard zou de werking van het mondmasker teniet doen.
thinkstock Een lange baard zou de werking van het mondmasker teniet doen.
Als je een mondmasker wil gebruiken om jezelf te beschermen tegen het coronavirus, is het belangrijk dat je de juiste gezichtsbeharing hebt, blijkt uit een infografiek van de Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC.

Als je een baard, snor of stoppelbaard hebt die buiten het gebied komt dat een mondmasker zou bedekken, ben je niet volledig beschermd. In onderstaande afbeelding kan je zien welke stijlen afgeraden worden.

De gezichtsbeharing bedreigt mogelijk de werking van het mondmasker als het masker door het haar niet volledig kan afsluiten. Bij de maskers ontstaat door het in- en uitademen een onderdruk, waardoor lucht via de filters naar binnenstroomt. Als het masker niet afsluit, doet het eigenlijk niets.

Infografiek over gezichtsbeharing en mondmaskergebruik.
Centers for Disease Control and Prevention Infografiek over gezichtsbeharing en mondmaskergebruik.

Daarnaast is al meermaals gebleken dat een mondmasker tegen het coronavirus eigenlijk niet zo nuttig is. Je focust best op een goede hygiëne door genoeg je handen te wassen. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Het helpt niet echt, een mondmasker. Waar kan ik een ruimtepak kopen.

 • Willy VanErps

  Waarom zou je het gebruiken, de gewone maskers helpen toch nier om bacteriën tegen te houden.

 • Paul Verbeeck

  Geen probleem , er zijn er toch geen meer te verkrijgen en Maggie (ze is dokter , gaan ze haar oproepen/verplichten om mensen te verzorgen ?)moet nog voor een oplossing zorgen. Ze waren er klaar voor , alleen vergeten van materiaal aan te kopen , hetgeen wat voorradig is ,is waarschijnlijk voorbehouden voor een bepaalde groep . 2x raden voor wie en bij een crisis gaan ze op een afgeschermde plaats de crisis uitzitten .

 • André Van Laethem

  Er bestaan speciale maskers voor mensen met een baard. Dit is in de industrie