Miljardenboete voor Johnson & Johnson na asbest in babypoeder

Vorige maand maakte het medisch bedrijf bekend te stoppen met de verkoop van het babypoeder in de Verenigde Staten en Canada.
REUTERS Vorige maand maakte het medisch bedrijf bekend te stoppen met de verkoop van het babypoeder in de Verenigde Staten en Canada.
De rechtbank in het Amerikaanse Missouri heeft woensdag geoordeeld dat Johnson & Johnson 2,1 miljard dollar (zo’n 1,8 miljard euro) aan schade moet betalen vanwege de verkoop van talkpoeder. De rechtbank stelde dat het babypoeder eierstokkanker heeft veroorzaakt omdat er asbest in zat. Het medische bedrijf gaat in hoger beroep.

De boete valt lager uit dan de 4,4 miljard dollar (3,9 miljard euro) die in 2018 werd opgelegd. Dat komt doordat een deel van de 22 aanklagers uit een andere staat afkomstig zijn en hun aanklachten niet aan de zaak mochten worden toegevoegd.

Het talkpoeder leverde het medisch bedrijf in de afgelopen jaren al eerder veroordelingen op waarbij het miljarden dollars aan schadevergoedingen moet betalen. Johnson & Johnson zou het risico op kanker door het gebruik van talkpoeder hebben verzwegen.

Groot bedrag

“Het is onmogelijk om de fysieke, mentale en emotionele schade die dit bij slachtoffers heeft veroorzaakt uit te drukken in een geldbedrag, maar we zijn van mening dat dit groot bedrag gevraagd moet worden aan het miljardenbedrijf om effect te hebben in deze zaak”, zo stelde de rechter.

Vorige maand maakte het medisch bedrijf bekend te stoppen met de verkoop van het babypoeder in de Verenigde Staten en Canada. Buiten Noord-Amerika blijft het product gewoon in de schappen.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • MARC DE LANDEN

    Covid vaccin zal alles moeten goed maken