Exclusief voor abonnees

Microplastics zijn nu overal, zelfs op de Noordpool: “Mensen ademen ze voortdurend in”

Wetenschappers verzamelen sneeuwstalen op de Noordpool.
EPA Wetenschappers verzamelen sneeuwstalen op de Noordpool.
Grenzen? Neen, dat kennen microplastics niet: ze zijn nu ook gevonden op het noordpoolgebied. Volgens wetenschappers kunnen de kleine stukjes plastic daar enkel via de lucht zijn gekomen. Dat betekent dat mensen wellicht voortdurend deze partikels inademen. “Ze kunnen zich vervolgens inkapselen in de longen.” En wat dan?

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yves Steenssens

  @Jos Devos In 1991 werden de miljoenen plastic korrels die in Doeldok waren beland al aangekaart in de krant - laatst in het vrt nieuws zag u de massa polypropyleenkorrels(pellets) duidelijk in beeld - er volgend naderhand in 2.000 nog verscheidene reportages - nu het kalf verdronken is gaat men ze opkuisen met plasticvanger - de stank in de hoeken van het dok was toen niet te harden - ze zijn giftig en werden in de gevangen vis gevonden van vissers - smakelijk

 • Yves Steenssens

  Al een decennia staat de wereld in brand door de opwarming en plastic is brandbaar -begrijp niet dat niet eerder is geconstateerd??? ? , of verzwegen - de verbrandingsovens stoten ook aan plastic gerelateerde deeltjes in de atmosfeer en dit al decennia .

 • Jos devos

  Die microplastics worden al decennia in cosmetica en tandpasta gebruikt. Nee het is niet schadelijk. En natuurlijk vind je het overal, de wind blaast saharazand tot hier, om een idee te geven. De verkettering van plastic mag wel eens stoppen!

 • Freddy De Vos

  Wisten we al langer, als je drinkt uit een fles. Neem je ook microplastic binnen.

 • edwig smeets

  Sommige van die wetenschappers leven op een andere planeet denk ik, hoe verwonderd en paniekerig die kunnen doen belachelijk gewoon en oplossingen die hebben ze ook al niet.