Meningokokken in opmars in Nederland: ook bij ons ongerustheid

VTM NIEUWS
Veel ouders zijn ongerust over de zogenaamde Meningokok type W, een bacterie die hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging kan veroorzaken. In Nederland is de bacterie aan een opmars bezig, daar zijn al achttien kinderen gestorven. Om meer slachtoffers te voorkomen, wordt er volop gevaccineerd. Bij ons is dat volgens de Hoge Gezondheidsraad (nog) niet nodig.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Kinderartsen hebben tegenwoordig extra aandacht voor de symptomen van meningokokken type W. Die was altijd zeldzaam bij ons, maar is nu al een tijdje aan een serieuze opmars bezig in Nederland.

“De beginsymptonen zijn hoge koorts en misselijkheid”, legt diensthoofd kindergeneeskunde van het GZA Frederic De Meulder uit. “In een verder stadium zijn er ook bloedsplinters op de huid en kan men zelfs een hersenvliesontsteking krijgen.”

Zieke kinderen kunnen op een dag snel achteruit gaan, in Nederland stierven er dit jaar al achttien. Daarom hebben ze daar de vaccinatie aangepast. Dat maakt ouders ook bij ons ongerust. Maar volgens de Hoge Gezondheidsraad is dat niet nodig, want voorlopig zijn er in ons land niet massaal meer infecties. In de eerste helft van dit jaar raakten zeven mensen besmet, in heel vorig jaar vier.
32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Corona

  Geen reden tot ongerustheid? Die grenzen gaan een ziekte niet tegenhouden hoor. 18 in een buurland vind ik verschrikkelijk veel, morgen inenting voor mijn 2 zoontjes vragen n!

 • mijntje vermeire

  Bij ons is het nooit nodig tot het te laat is dan is het hun schuld niet

 • Hilde Eykens

  Ja het zijn nu eenmaal besparingen, en hoeveel van die besmette mensen zijn ervan gestorven?

 • stefan crama

  Massale import van vergeten ziektes uit het buitenland. Bedankt EU.

 • serge vansteenkiste

  Geen paniek hier maar dat zijn er 18 te veel in Nederland en we reizen zo maar van het ene land naar het andere hoelang moet het duren voor het overslaat, het zal je kind maar wezen.