Melktanden van uw kinderen bewaren kan later hun levens redden

Getty Images
Als kinderen hun melktanden verliezen, leggen ze die meestal onder hun hoofdkussen om een euro van de tandenfee in de plaats te krijgen. Uit een recent  Amerikaans onderzoek is echter gebleken dat melktanden stamcellen bevatten, die voor verschillende medische procedures kunnen worden gebruikt. De onderzoekers raden ouders aan om de melktanden van hun kinderen te bewaren, omdat die later hun levens zouden kunnen redden.

Tot hiertoe haalden wetenschappers de stamcellen hoofdzakelijk uit beenmerg, dat zich aan het binnenste van de beenderen bevindt en vaak moeilijk te bereiken is. Nu blijkt dat melktanden ook vol beenmerg zitten, is de toegang tot beenmerg al een stuk gemakkelijker.

Stamcellen zijn cellen die nog onvolgroeid zijn en dus eender welke cel in het lichaam kunnen worden. Daardoor kunnen wetenschappers de functie van de stamcellen in het lichaam zelf bepalen, wat bijvoorbeeld in de behandeling van kanker goed werkt.

Melktanden bewaren

De stamcellen kunnen enkel gebruikt worden als de wetenschappers nog altijd toegang hebben tot de melktanden. Daarom raden ze ouders aan om de melktanden van hun kinderen te bewaren. Die kunnen later altijd van pas komen.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Annick Beerts

  De tandjes moeten wel onmiddellijk in de diepvries bewaard worden anders zijn ze niet meer bruikbaar.

 • karel van zand

  Vreemd.... dat blijft bewaard dan? K zou denken dat dat uitdroogt of zo

 • giselle Slegers

  Waarom is er dan nog geen melktandendatabank opgericht? Zoals een bloedbank? Klinkt waarschijnlijk simpeler dan het in werkelijkheid is.

 • Filiep Lapeire

  Oei ik heb de mijne spijtig genoeg ongeveer 55 jaar geleden over mijn hoofd gegooid dat zou toen geluk moeten gebracht hebben maar ik denk niet dat ik die nog zal terug vinden.

 • Griet Maes

  Wij hebben ze ook nog allemaal :)