Meer studenten mogen beginnen aan geneeskunde: “Franse Gemeenschap leeft federale quota niet na”

Kandidaten leggen het toelatingsexamen tot de opleidingen tandarts en geneeskunde af in Brussel. Archiefbeeld.
Photo News Kandidaten leggen het toelatingsexamen tot de opleidingen tandarts en geneeskunde af in Brussel. Archiefbeeld.
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zal zich niet langer houden aan de federale quota die bepalen hoeveel artsen er elk jaar mogen bijkomen in Vlaanderen en Wallonië. "Als Vlaamse Gemeenschap zijn wij de enigen die die naleven, terwijl de Franse Gemeenschap elk jaar mooie woorden gebruikt maar uiteindelijk een middelvinger opsteekt", zegt Weyts vandaag in De Tijd.

De quota zijn al jaren een communautaire twistappel omdat ze aan Franstalige kant jaar na jaar worden overschreden. In 2017 voerde de Franse Gemeenschap in navolging van Vlaanderen een vorm van toelatingsexamen in, maar nog altijd worden meer studenten tot de opleiding toegelaten dan aan het werk kunnen. Volgens de Franstaligen is dat nodig om het tekort aan huisartsen weg te werken.

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) dreigde die studenten geen Riziv-nummer toe te kennen dat ze nodig hebben om het beroep uit te uitoefenen, maar onder druk van de Franstalige partijen deed ze dat voor de verkiezingen uiteindelijk toch.

“Slechte leerlingen beloond, goede gestraft”

"Men maakt er in dit systeem een sport van de slechte leerlingen te belonen en de goede te bestraffen", zegt Weyts daarover. "In dat spel spelen wij niet meer mee. We gaan niet telkens onze wang draaien en zeggen: klop nog een keer. Als men aan de overzijde de federale loyauteit opblaast, zie ik niet waarom wij loyaal moeten blijven.”

Dynamisch kadaster

Het Comité Inter-Universitaire des étudiants en Médecine (CIUM), de organisatie die studenten geneeskunde van de Franstalige universiteiten in België vertegenwoordigt, pleit in een reactie voor een “dynamisch kadaster voor RIZIV-quota”. 

“Als de Vlaamse regering haar eigen quota wil, is het beter om zo snel mogelijk communautaire planningscommissies in te stellen om een nog groter onevenwicht in de federale quota te voorkomen”, klinkt het. De organisatie benadrukt dat ons land in “een zorgwekkende situatie zit” en dat het meer artsen moet opleiden dan voorzien in de federale quota. “Dit zal echter nog meer instabiliteit veroorzaken en het risico dat studenten geen RIZIV-nummer krijgen aan het einde van hun studie, zal toenemen.”
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronald Van Beneden

  Heeft er ooit iemand in Wallonië quotas nageleefd? Platte politici en gediplomeerde leugenaars.

 • Louis van der Dol

  En niet enkel in dit voorbeeld. Maar ze steken in alles hun middelvinger op.

 • Walter Wouters

  Door het niet splitsen van België wordt Vlaanderen een ontwikkelingsland met 60% armoede dankzij de politici.....

 • Jozef Nagels

  Dit wordt hoog tijd! Hoeveel Vlamingen hebben een opleiding tot arts niet kunnen beginnen wegens de quota. Ondertussen zijn er overal tekorten. En de Franstaligen doen maar op. En dan gaat Maggie nog plat op de buik. Schande! Als de Fr. zich niet houden aan de quota, dan Vl. ook niet. Ik heb nooit begrepen waarom dat al lang niet zo is. De Vlaamse knechtenmentaliteit zit nog altijd diep ingebakken, net zoals de herenmentaliteit bij de Franstaligen. Dit moet stoppen!

 • Dan Midden

  wat heeft ben belet dit te eisen van vld bij de opmaak van vlaamse regering? Laat wallonie telkens 1 miljard betalen per keer ze de afspraken niet nakomen, te beginnen met verplichtige 2-taligheid in brussel, zal rap gedaan zijn.