Meer patiënten en dus meer uren te kloppen: Vlaamse huisarts werkt harder dan Waalse collega

Deze huisarts schrijft een patiënt een doktersbriefje voor.
ANP XTRA Deze huisarts schrijft een patiënt een doktersbriefje voor.

De Vlaamse huisarts werkt harder dan zijn Waalse collega. Volgens cijfers van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft een dokter bij ons gemiddeld 915 patiënten, zijn collega in het zuiden van ons land 812. Niet alleen het aantal patiënten is trouwens ongelijk verdeeld, ook het aantal huisartsen. Zo heeft Wallonië er in verhouding meer. "En dus moeten Vlaamse dokters zich gemiddeld over honderd patiënten extra buigen. Ze kloppen dus ook meer uren", zegt N-VA-kamerlid Yoleen Van Camp in De Standaard. Zij vroeg de cijfers bij de minister op. “De situatie werkt ook medische overconsumptie in de hand. Waalse huisartsen zullen bijvoorbeeld sneller onnodige onderzoeken doen.” Dat er pas sinds dit jaar een toelatingsproef geneeskunde wordt georganiseerd aan de universiteiten in Wallonië, verklaart waarom er in de zuidelijke helft van het land meer huisartsen zijn. Bij ons is de proef al sinds 1998 verplicht.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ian Vandenbossche

  Die werkdruk zou perfect kinnen afgezwakt worden als huisartsen, net als vroeger meer uren zouden werken. Nu werken ze , net als de eerste de beste bediende, 5 dagen per week van 9 tot 5. Ook apothekers. Maar willen wel even veel verdienen als vroeger. Wie betaalt dat? De sociale zekerheid en de patient.

 • Karel Van Beeck

  Er zijn +_ 6,5 miloen Vlamingen tegenover +_3,5 miljoen Walen voor +_ 8300 huisartsen in Vlaanderen tegenover +_ 5300 in Wallonie. De redenering van Van Camp klopt niet. Er zijn gewoon minder mensen in het Waals landgedeelte.

 • jintha peeters

  logisch in vlaanderen wonen er meer mensen en hier is de druk groot om toch te gaan werken als je ziek bent ook al zeggen de dokters dat je thuis moeten blijven om de verspreiding tegen te houden maar dan komt er een controle arts en die zegt terug werken en dan moet je terug gaan naar de huisarts dank u aan onze vlaamse regering

 • jeroen Deschrijver

  Niet alleen de huisarts hoor.

 • Jules Steenwinckel

  Toch normaal dat de Vlaamse arts meer volk over de vloer krijgt dan zijn collega van over de taalgrens : wij Vlamingen zijn met meerdere dan Walen .