Medicijn baby Pia verkoopt goed, Novartis haalt 328 miljoen binnen

Mama Ellen en baby Pia. Vorig jaar moesten de ouders van de baby op zoek naar 1,9 miljoen euro om hun dochter te genezen.
Photo News Mama Ellen en baby Pia. Vorig jaar moesten de ouders van de baby op zoek naar 1,9 miljoen euro om hun dochter te genezen.
De verkoop van Zolgensma, het duurste medicijn ter wereld, zit in de lift. Dat blijkt woensdag uit de jaarcijfers die het Zwitserse farmabedrijf Novaris heeft vrijgegeven. 

In het vierde kwartaal realiseerde Novartis een omzet van ongeveer 165 miljoen euro, alleen al met de verkoop van Zolgensma. Voor het hele jaar 2019 bracht Zolgensma 361 miljoen dollar of zo’n 328 miljoen euro op.

Een prikje met Zolgensma, een behandeling tegen de spierziekte SMA kost 1,9 miljoen euro. Het is het medicijn waar baby Pia mee werd behandeld nadat dokters de zeldzame ziekte vaststelde. Haar ouders zette vorig jaar een sms-actie op poten om de behandeling te bekostigen. Omdat er nog geen terugbetaling voorzien was moesten de ouders het geld zelf inzamelen. In de VS is het medicijn wel goedgekeurd.

Loterij

Na een golf van kritiek op het farmabedrijf over de verkoop van medicijnen aan “woekerprijzen” stelde het bedrijf een loting voor het medicijn voor. Ouders van zieke baby’s in landen waar het medicijn nog niet verkrijgbaar is, kunnen zich inschrijven voor de trekking. Het bedrijf kiest daarna 100 baby’s onder de 2 jaar uit die het medicijn gratis toegediend krijgen.

Novartis haalde 328 miljoen euro binnen met het duurste medicijn ter wereld.
REUTERS Novartis haalde 328 miljoen euro binnen met het duurste medicijn ter wereld.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ghijs Elvan

    Die 328 miljoen is omzet en geen winst. Dit is minder dan 5% van de ontwikkelings-, test- en productiekosten. Novartis maakt nu nog geen winst met dit product. De omzet van succesvolle producten moet ook de kosten van niet geslaagde ontwikkelingen dekken. De voorbije 10 jaar realiseerde Novartis een gemiddelde rendement op eigen vermogen van 15% waarvan de helft aan de aandeelhouders werd uitgekeerd en de andere helft geherinvesteerd. Bij een lager rendement vind je geen aandeelhouders.

  • Georges Vande Velde

    Eerst de gewone man laten betalen om de fabrikant achteraf met de winst te zien weglopen ! Perfecte strategie .

  • Hans Berelda

    Even perspectief brengen, daarmee staat het niet eens in de top 200 van de best verkopende geneesmiddelen.