Mazelen in opmars, ook in Europa: slechte gezondheidssystemen en incorrect nieuws aan oorsprong

Getty Images/iStockphoto
Wereldwijd zijn de mazelen aan een opmars bezig. Op slechts één jaar tijd steeg het aantal besmettingen met dertig procent. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Zelfs in Europa werden er afgelopen jaar duizenden besmettingen geregistreerd.

Experts waarschuwen voor de negatieve trend en verwijten slabakkende gezondheidssystemen. Verder zou incorrect nieuws over het vaccin aan de oorsprong liggen van de mazelenuitbraak. Beide factoren zorgen ervoor dat mensen zich minder vaak laten vaccineren. Dat zorgde in de eerste helft van het jaar voor 40.000 besmettingen in Europa tegenover 24.000 gevallen in 2017.

Vooral Oekraïne doet het slecht maar ook Frankrijk, Georgië, Griekenland, Italië, Rusland en Servië kampen met minstens 1.000 gevallen. 

Infectieziekte

Mazelen is een van de meest besmettelijke infectieziekten en wordt veroorzaakt door het gelijknamige mazelenvirus. De eerste symptomen lijken op die van een onschuldige verkoudheid: koorts, hoesten en een snotterende neus. Maar twee tot vier dagen later ontstaan er plots rode vlekjes die wijzen op een uitbraak van de mazelen. Diarree, longontstekingen en zelfs hersenontstekingen kunnen andere gevolgen zijn van datzelfde virus. Soms zijn de complicaties zo ernstig waardoor de ziekte dodelijk kan zijn.

Vooral jonge kinderen en personen met een verminderde afweer lopen het risico om ernstig ziek te worden. Zo sterven er in ontwikkelingslanden naar schatting dagelijks 330 kinderen aan de gevolgen van de mazelen.

Omdat de mazelen erg besmettelijk zijn en worden overgedragen door onder andere speeksel, raadt men een vaccin aan, dat overigens spotgoedkoop is. Toch laten volwassenen zichzelf en hun kinderen steeds minder vaccineren tegen het virus. Fake nieuws in de gezondheidswereld deed mensen bijvoorbeeld geloven dat het vaccin iets te maken heeft met autisme. Toch werd het tegendeel meer dan twintig jaar geleden bewezen. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Hugo VAN HAEVRE

    En zeggen dat het uitgestorven was, hoe worden die migranten in feite gescreend op ziektes die ze mee brengen, als het te laat is zeker

  • rik lagrou

    Was een goede prik Maar nee men moest dit uitbreiden Daar ligt probleem in Frankrijk In plaats 5 nee 10 Dat willen mensen niet Alles vernieuwen!Duurder voor maatschappij

  • mieke jansens

    zolang er mensen zijn die denken en geloven dat inentingen er zijn om ons ziek te maken ....