Mazelen in opmars: Gezondheidsraad adviseert lagere leeftijd voor tweede vaccin

Illustratiebeeld
Getty Images/iStockphoto Illustratiebeeld
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) past zijn aanbeveling voor de vaccinatie tegen mazelen aan. De leeftijd voor de tweede dosis van het gecombineerde vaccin tegen mazelen, bof en rubella wordt van tien jaar verlaagd naar zeven-negen jaar "om een betere controle te krijgen over de uitroeiing van mazelen in de Belgische bevolking”. De mazelen zijn in Europa aan een opmars bezig.

Ter gelegenheid van de jaarlijkse internationale vaccinatieweek van de Wereldgezondheidsorganisatie, die de voordelen van vaccinatie in de schijnwerpers zet, paste de HGR niet alleen zijn basisvaccinatiekalender aan. De Gezondheidsraad herzag ook zijn aanbevelingen voor de seizoensgriep in 2019-2020 en voor vaccinatie tegen rabiës in België.

Volgens de HGR moet worden overwogen alle mensen tussen 50 en 65 jaar te vaccineren tegen de seizoensgriep. Voorts beveelt de raad aan tegen de griep te vaccineren van midden oktober tot midden december.

Reizigers met rabiës

Reizigers krijgen de raad snel een arts te raadplegen als ze door een dier gekrabd of gebeten zijn in een land waar rabiës voorkomt. Bij hoog risico wordt bovendien preventieve vaccinatie aanbevolen.

De volledige adviezen zijn te vinden op de website van de Hoge Gezondheidsraad (onder meer www.health.belgium.be). 

Illustratiebeeld
ANP IllustratiebeeldReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.