Mazelen aan ongeziene opmars bezig in ons land

Beeld ter illustratie
Getty Images/iStockphoto Beeld ter illustratie
Het aantal nieuwe patiënten met mazelen stijgt. Ook in ons land zijn de mazelen aan een ongeziene opmars bezig. Alleen in februari waren er hier 90 nieuwe patiënten, tegenover 20 in januari. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

Volgens het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) hebben in de EU alleen Frankrijk (188 gevallen in februari), Polen (178 gevallen), Italië (160 gevallen) en Tsjechië (115 gevallen) een groter mazelenprobleem dan wij. 

"De mazelenepidemie uit 2018 zet zich voort, zeker in Europa", zegt Pierre Van Damme, professor vaccinologie aan de UAntwerpen, in De Standaard. "Vorig jaar zijn er in Europa 72 volwassenen en kinderen aan de mazelen overleden, wat overeenkomt met een risico van 1 sterfgeval per 1.000 patiënten. Het gaat om dramatische gevallen. Er sterven kinderen en volwassenen die vooraf gezond waren, maar die door de mazelen een bijkomende ernstige infectie hebben gekregen zoals een hersenontsteking.”

"Het is zorgwekkend en onacceptabel dat volwassenen en kinderen sterven van complicaties met mazelen, hoewel veilige en effectieve vaccins beschikbaar zijn", waarschuwt het ECDC. In Vlaanderen zijn de 20- tot 40-jarigen slecht beschermd tegen mazelen. Al te vaak hebben ze vroeger als 10- tot 13-jarigen niet de tweede, noodzakelijke, inenting gehad.

Lees ook: 

Marc Van Ranst over ‘antivaxxers’: “Terug naar de natuur? Dan moet je ook de horror van de natuur erbij nemen”
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • John Stahl

  Als kind heb ik de mazelen gehad. Hoewel ik er een zeer klein litteken aan overgehouden heb, zoals velen, was het bijlange niet zo erg als toen ik de geelzucht had. Er zijn bitter weinig kinderen gestorven aan de mazelen. Ik ben voor vaccins zoals bij polio, maar tegen vaccins indien het als industrie voor puur geldgewin wordt aangewend. Zie mijn commentaar onder, de sterfgevallen zijn in vergelijking met andere ziektes bijzonder klein.

 • Frederike Wullaert

  Heyla! Waarom ben ik als dertiger bij de zwakste groep? In 1992 waren mijn ouders geen antivaxers! Waarom heb ik dan die 2de vaccinatie niet gehad? Mijn dochter is alvast wel gevaccineerd.

 • Thomas Anderson

  Nooit gedacht dat zo iets debiels zoals antivax van uit amerika zou overwaaien naar hier dacht dat men hier toch iets slimmer was!Wat is volgende de aarde is plat ?

 • Eddy Schaercutry

  Frans Peeter: helemaal geen bangmakerij. Die Illuminati theorieën van sommigen kosten het leven van anderen. De griep is geen verkoudheid. En de mazelen krijgen is niets om mee te lachen. Het zijn net die groepen die zich niet laten vaccineren die er voor zorgen dat epidemieën de kans krijgen te ontstaan. Ik vind dat men verplicht moet vaccineren of géén recht op ziekenfonds en andere verzekeringen want zij zijn de schuld van dergelijke hoge kosten en sterfte.

 • Frans Peeters

  Bangmakerij weer begonnen zoals bij griepepidemie, maar wie krijgt verkoudheid? ja juist