Mannen die elke dag biertje drinken hebben beter sperma

Close up of happy men having fun while toasting with beer in a bar.
Getty Close up of happy men having fun while toasting with beer in a bar.
Met mate alcohol drinken lijkt een positief effect te hebben op de kwaliteit van sperma. Dat staat te lezen in een nieuwe studie die gisteren verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Andrology.

Mannen die elke dag een glas bier of wijn drinken zijn vruchtbaarder dan mannen die niet drinken en mannen die méér drinken. Ze hebben niet alleen meer zaadcellen, die zaadcellen zijn ook betere ‘zwemmers’. Daardoor is de kans groter dat ze een eicel kunnen bereiken en bevruchten, zo staat te lezen in de studie.

Tussen 4 en 7 consumpties

Het onderzoek werd uitgevoerd in een Italiaanse vruchtbaarheidskliniek, bij 323 mannen die samen met hun vrouwelijke partner op kunstmatige wijze zwanger probeerden te worden. De mannen moesten uitleg geven over hun drankgebruik, waarna hun sperma werd getest. De mannen die tussen 4 en 7 consumpties dronken per week, hadden meer en kwalitatief betere zaadcellen.


“Matige consumptie van alcohol lijkt een positief effect te hebben op de kwaliteit van sperma”, aldus dokter Elena Ricci van het Policlinicoziekenhuis in Milaan, een van de auteurs van de studie.

“Het is oké om een glas bier of wijn te drinken bij het eten”, vult professor Allan Pacey van de universiteit van Sheffield aan. “Maar als je voor een kindje gaat, is dronken worden absoluut een no-go.”

Andere specialisten manen wel aan tot voorzichtigheid. “Ik zou alcohol niet gebruiken als een manier om zwak sperma een boost te geven”, aldus Simon Fishel van de Britse private vruchtbaarheidskliniek CARE Fertility.
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andy Verachtert

  Titel moet zijn : mannen met beter sperma zijn fitter en drinken af en toe een pintje.

 • Marco Maerten

  Neem dan beter biergisttabletten,want alcohol doet dit effect weer gedeeltelijk teniet. Is bovendien goed voor het haar en vertraagd het grijs worden.

 • ivan lindekens

  Mannen die elke dag biertje drinken hebben beter sperma en vrouwen die elke dag biertje drinken ???

 • Raoul Hoylaerts

  wie wist da ni?

 • William Ogiers

  Jullie lezen allemaal naast de feiten,er is wel duidelijk gemeld dat het zeker onder de 10 glazen per week moet blijven! Allée ja,ik heb er een stuk of 3 bijgedaan.