Man schenkt 50 procent van zijn huid om zwaarverbrande broer te redden

De 33-jarige Franck raakte voor 95 procent verbrand.
AFP De 33-jarige Franck raakte voor 95 procent verbrand.
Een Fransman wiens lichaam voor 95 procent verbrand raakte tijdens een arbeidsongeval, is nu aan de beterhand dankzij zijn tweelingbroer. Die stond ongeveer de helft van zijn huid af voor een transplantatie.

De 33-jarige Franck (enkel gekend bij zijn voornaam) raakte in september 2016 zwaar verbrand en belandde in kritieke toestand in het ziekenhuis. “Ik had één procent kans om te overleven, maar mijn broer weigerde dat te aanvaarden. Hij is degene die aan de artsen zei dat hij zijn huid wilde doneren,” vertelt Franck over zijn broer Eric.

De operatie werd uitgevoerd in het Saint-Louis-ziekenhuis in Parijs. “Toen ik vernam dat Franck een eeneiige tweelingbroer had, klaarde de hemel op,” vertelt Maurice Mimoun, de plastisch chirurg die de operatie uitvoerde. “Ze zijn genetisch identiek. Het is alsof het zijn eigen huid zou zijn.”

Geen tijd te verliezen

Maar het werd een race tegen de tijd. Enerzijds kunnen brandwondenpatiënten in shock geraken wanneer gifstoffen van de zwaarverbrande huid hun organen bereiken en anderzijds is er ook het risico op infecties.

Binnen de week lagen beide broers op de operatietafel. Bij Eric werd stukjes huid van vijf à tien centimeter groot weggenomen op zijn schedel, zijn rug en zijn kuiten. In totaal schonk hij zo’n vijftig procent van zijn huid weg.

Die stukken huid werden uitgerekt tot heel dunne laagjes, vergelijkbaar met netkousen, en nadien aangebracht op de brandwonden. Bij Eric werden vier operaties uitgevoerd, zijn broer Franck onderging er een tiental.

Franck heeft het woord 'Life' getatoeëerd op zijn arm.
AFP Franck heeft het woord 'Life' getatoeëerd op zijn arm.

Genetisch identiek

Normaal gezien gebeuren huidtransplantaties met huid van een overleden donor, maar die huid wordt vaak binnen slechts enkele weken afgestoten. Meestal is dat echter voldoende tijd voor de huid van de patiënt om zich te beginnen herstellen. In dit geval werd de huid niet afgestoten, omdat Franck genetisch identiek is aan zijn tweelingbroer en moest hij ook geen immunosuppressiva nemen.

“[Francks] gezicht is goed genezen,” zegt dr. Mimoun. Het is een voordeel dat de man ten tijde van het ongeval in goede gezondheid verkeerde en niet rookte, aldus de chirurg. Het is niet de eerste keer dat er een huidtransplantatie met huid van een tweeling werd uitgevoerd, maar het is wel de eerste van dergelijke omvang, verduidelijkt hij.

Dankbaar

Na vier en een halve maand in het ziekenhuis werd Franck overgebracht naar een revalidatiecentrum. Ondertussen is hij weer thuis. Hij dankt zijn leven zonder twijfel aan zijn broer. “Ik heb het moeilijk gehad om dat de beseffen,” zegt Franck. “Ik ben hem mijn leven verschuldigd. Het is zo’n krachtig gebaar van liefde. Wat hij ook zegt, hij heeft afgezien, hij werd levend gevild.”

De man kan ondertussen weer lopen en pingpong spelen, maar heeft zijn volledige mobiliteit nog niet herwonnen. “Ik leef nog maar mijn lichaam blijft verwoest,” zegt hij.
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Heidi Werbrouck

    Een identieke tweeling... anders is dit zinloos want donorhuid wordt altijd afgestoten en wordt gebruikt om infecties te voorkomen tot eigen huid kan getransplanteerd worden. Daarom het belang van orgaandonatie!

  • Marlies Schoefs

    Fantastisch