Malariamedicatie uit 1934 werkt ook tegen gevolgen nieuwe coronavirus, ontdekt KU Leuven

AFP
De Katholieke Universiteit van Leuven heeft ontdekt dat chloroquine, een middel tegen malaria dat sinds 1934 internationaal op de markt is, ook antiviraal werkt tegen Covid-19, beter gekend als het nieuwe coronavirus. Dat blijkt uit klinische proeven bij patiënten in China. 

De werking van chloroquine tegen SARS-coronavirussen werd tijdens de SARS-epidemie in 2004 al ontdekt door een team virologen van de KU Leuven onder leiding van professor Marc Van Ranst. Uit tests in celculturen, die besmet waren met het SARS-coronavirus type 1, bleek dit middel antiviraal te werken bij concentraties die bij de mens veilig gebruikt kunnen worden. Omdat de SARS-episode net voorbij was kon het middel toen niet bij patiënten worden getest. 

 Nu vonden de onderzoekers dat het malariamiddel ook werkt tegen de gevolgen van het nieuwe virus. Patiënten met Covid-19 in tien ziekenhuizen in Beijing, Hunan en Guangdong kregen onlangs chloroquine toegediend. Na een week vertoonden ze minder koorts, hadden ze een verbeterde longfunctie, waren ze sneller virusvrij en genezen.

Goedkoop en makkelijk produceerbaar

“We zijn verheugd dat chloroquine nu ook effectief tegen het SARS-coronavirus type 2 met succes gebruikt wordt”, zegt Marc Van Ranst. “Het is bovendien eenvoudig te produceren in grote hoeveelheden, ook al zijn er momenteel wereldwijd nog weinig producenten. We hopen dat chloroquine, mede omdat het erg goedkoop is, wereldwijd een impact kan hebben op de antivirale behandeling van patiënten met dit nieuwe coronavirus.”

Het middel is voor alle duidelijkheid geen vaccin tegen Covid-19, wel een antiviraal middel dat de gevolgen van het virus kan bestrijden.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wesley Kenis

  DDT werkt ook heel goed, maar dan mietvjet wel durven het gevolg "hriterevkans op overlijden" door de vingers te zien...welk nut heeft een oplossing die migelijks gevaarlijker is dan de oplossing??? Ahja deze re sneller kan de kassa weeral open en schouderklopjes van de politici aan zichzelf over hoe goed ze het wel NIET gedaan hebben!!!

 • Nancy De Cloedt

  Hoop doet leven ,supergoed nieuws .Positief blijven is de boodschap

 • Nick Lersberghe

  emiel wouters Enig idee hoeveel geneesmiddelen er zijn? Enig idee hoe lang het duurt om te achterhalen hoe je zoiets kan behandelen? Dat het nu ook werkt voor het coronavirus, is eerder een toevalligheid dan een vast patroon.

 • Ilse Braet

  Eindelijk kijken ze bij bestaande geneesmiddelen... waarschijnlijk weet China dit al lang , maar wacht tot er enkele duizenden 'natuurlijk sterven' om populatie wat in te krimpen...heb mijn bedenking ...

 • emiel wouters

  Al van in 1934, en nu nog maar het coronavirus (of COVID-19, ook eens ingewikkeld doen) uitgevonden. Dat is snel. 1934 - 2020. Bravo.