Exclusief voor abonnees

Lawaai is dodelijk. Zeker wanneer je in de stad woont

68% van de mensen die in het Brusselse Gewest leven, wonen in gebieden waar het gemiddelde niveau van 70 decibel overschreden wordt.
BELGA 68% van de mensen die in het Brusselse Gewest leven, wonen in gebieden waar het gemiddelde niveau van 70 decibel overschreden wordt.
Lawaai is dodelijk. Constant blootgesteld worden aan herrie leidt tot chronische stress, te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en allerlei psychische problemen. Als je in een stad woont, is de kans groot dat je tot de risicogroep behoort.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt omgevingsgeluid, na luchtvervuiling, de grootste bedreiging voor onze gezondheid. Ze stelde nieuwe geluidsrichtlijnen op, want de vorige dateren al van 2009. Zo heeft de WHO bepaald dat het lawaai van windmolens onder 45 decibel moet blijven, terwijl het geraas van auto's al schadelijk is, als het luider is dan 53 decibel. Het gaat telkens om het gemiddelde geluidsniveau gedurende een heel etmaal. Ter vergelijking: als we een gesprek voeren in een stille ruimte, haalt onze stem 60 decibel.

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • luc teirlynck

  Ga mijn werkgever verantwoordelijk stellen dan beroepsziekte en lekker thuis blijven

 • Roger Declercq

  Weet je waar ik stress van krijg, het lawaai dat de politici maken. Kan daar geen stop worden opgezet?

 • Daniel Corstjens

  Allé,op het werk constant lawaai van rond de 70 a 80 db met pieken ver erboven,maar daar kan het geen kwaad en we mogen zelfs nog 4 tot 6 jaar langer erin werken zonder dood te gaan,verklaar dat ééns ??????

 • Will Desmet

  Ik woon in Anzegem en er is hier een container bedrijf en dat is lawaai ze kippen hier afval in een bosrijk gebied, als je veel geld hebt mag je alles.

 • Hunter Gonzo

  Als je nu es werken afschaft.. ik denk dat dat veel meer stress teweegbrengt dan wat lawaai..