Exclusief voor abonnees

Kun je van een allergie afkomen door je bloot te stellen aan dat waar je niet tegen kunt?

Daantje Bons
Huisstofmijt, pinda’s of katten: een op de drie Belgen heeft een allergie, en volgens experts zal dat over enkele jaren de helft zijn. Kan zo’n allergie door frequente blootstelling minder erg worden?

Dat zal je altijd zien: heb je na jaren zoeken eindelijk de ware Jacob gevonden, blijkt hij hartstikke allergisch voor jouw allerliefst maatje: je kat. En die gaat dus echt niet de deur uit. Maar, vraag je je af: zou zijn allergie misschien minder kunnen worden, als hij maar lang genoeg wordt blootgesteld aan het dier? Een soort knuffeltherapie, waarbij hij gewoon even door de periode met erge klachten heen moet?

Je hebt 15% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

 • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
 • Slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jordan Bilen

  Ik ben al heel m'n leven allergisch voor stof en bepaalde soorten van beesten zoals konijnen, katten, honden. Ik heb echter wel al heel mijn leven een kat gehad en daar merk ik niks van. Ook al ligt die dicht bij mij. Ga ik bv 2w op reis dan merk ik dat wel maar dat gaat over na dag of twee. Bij andere katten zal ik wel heftiger reageren. Volgens mij kun je daar dus wel wat imuun voor worden door blootstelling.

 • Mario Tersago

  Hangt van de ernst van je allergie af, vermoed ik.. Als je lichtpijp vernauwt en je mogelijk in shock gaat, dan kan je best die factor vermijden.. al lijkt me dat eerder boerenverstand. Sommige mensen zeggen katten, echter heeft dit ook veel te maken met ofwel stofmijt waar ze thuis mee in aanraking komen, of (gras)pollen waar ze buiten mee in aanraking komen. Dus zoeken naar de (juiste) oorzaak is vaak ook essentieel.

 • Catherine Aerts

  Blootstelling helpt wel. Ik ben allergisch aan zowel honden als katten en toch lopen ze hier beiden rond. Na een afwezigheid door vakantie zijn de klachten ( loopneus, niezen en geïrriteerde ogen ) enkele dagen wat heviger en dan passeert dat terug en heb ik geen last meer. De allergieën heb ik al sinds ik klein was, en nochtans heb ik heel mijn leven huisdieren gehad.

 • Marc Vlecken

  Neen. Ik ben al heel mijn leven allergisch aan werken, en ondanks dagelijkse blootstelling, geraak ik daar maar niet van af.

 • Leo Peeters

  Ik heb al heel mijn leven last van hooikoorts. Hevige niesbuien stop ik onmiddellijk door eau de cologne op een zakdoek op te snuiven. Je moet diep inhaleren waardoor je een beetje draaierig wordt (zelf gevonden vroeg mijn huisarts, waarop ik bevestigend antwoordde). Het is een kwestie van je bloot te stellen aan een sterkere prikkel waar je wel tegen kunt. Als het jeukt krab je, ondraaglijke jeuk gaat dan over in lichte pijn.