Klinische studie toont aan dat immuuntherapie ook werkt bij dikkedarmkanker

iStock
Een klinische studie, onder de naam CheckMate-142, toont aan dat immuuntherapie bij uitgezaaide dikkedarmkankers tot onverhoopte resultaten leidt. Een jaar na aanvang van de behandeling had de uitgezaaide kanker zich bij meer dan 80 procent van de behandelde patiënten teruggetrokken, en bij 77 procent van alle patiënten was de ziekte nog steeds onder controle. Onderzoekers van het UZ-Brussel (VUB), het Jules Bordet Instituut (ULB) en van het UZ Leuven (KUL) voerden de studie uit. 

CheckMate-142 onderzocht de werking van de therapie bij patiënten met een uitgezaaide dikkedarmkanker met micro-satelliet instabiliteit (MSI), een moleculair kenmerk dat voorkomt bij iets meer dan tien procent van de dikkedarmkankers. "De tumoren van dat type worden gekenmerkt door een zeer hoog aantal mutaties en worden daarom door ons immuunsysteem al goed herkend", zegt professor Bart Neyns, afdelingshoofd Medische Oncologie en onderzoeker voor de CheckMate-142 klinische studie in het UZ Brussel. "Daardoor kunnen de medicijnen ook zo snel en efficiënt werken." 

Doorbraak

De resultaten zijn volgens Neyns ronduit fantastisch en betekenen een doorbraak in de behandeling van patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker met kenmerken van MSI. "De kans op succes is ongezien en duurzaam", zegt Neyns. "Een van de patiënten die in het kader van deze studie behandeld werd, is een jonge man die na volledige verdwijning van zijn uitzaaiingen, nu al meer dan 2 jaar, de behandeling stopte zonder herval van zijn ziekte. Hij werd recent zelfs vader. Dit is een zeer hoopvol signaal voor patiënten." 

In België is dikkedarmkanker een van de meest voorkomende kankers. De ziekte treft vooral mensen die 65 jaar of ouder zijn. 

Genetisch kenmerk

Neyns dringt erop aan dat bij de diagnose meer aandacht moet gaan naar de screening van het genetisch kenmerk van darmkankers. "Er sterven mensen aan de aandoening die eigenlijk genezen kunnen worden", zegt Neyns. "Bij de diagnose worden moleculaire karakteristieken van de tumoren nog te weinig onderzocht, terwijl die bepalend kunnen zijn voor het al of niet werken van bepaalde behandelingen, zoals immuuntherapie in het geval van MSI bij dikkedarmkanker. Daardoor vinden te weinig patiënten hun weg naar de centra waar de geneesmiddelen beschikbaar zijn."

Voorlopig is de behandeling met immuunbevorderende geneesmiddelen voor uitgezaaide MSI-dikkedarmkanker enkel beschikbaar voor patiënten in het kader van de klinische studies in de drie deelnemende oncologische centra: het UZ-Brussel, het Jules Bordet Instituut en het UZ Leuven.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lies De Vuyst

    Dat het dan ook betaalbaar gemaakt wordt als het zo goed aanslaat.

  • Stan Vankoo

    Waarom stopt het dikkedarm onderzoek op 75 jaar?? Zelfde voor borstscreening. Precies of je boven die leeftijd immuun bent!!!!!