Kinderen rondom Schiphol hebben door ultrafijnstof meer last van longen

Een vliegtuig vliegt over een huis in de omgeving van Schiphol, een van de drukste luchthavens van Europa.
ANP Een vliegtuig vliegt over een huis in de omgeving van Schiphol, een van de drukste luchthavens van Europa.
Kinderen en gezonde volwassenen die in de buurt van Nederlands grootste luchthaven Schiphol wonen hebben een slechtere longfunctie. Dat komt door de verhoogde concentraties ultrafijnstof in de lucht, meldt het onderzoeksinstituut RIVM op basis van onderzoek.

Klachten zijn kortademigheid en piepende ademhaling. Bij volwassen zijn volgens het gezondheidsinstituut ook verandering van de hartfunctie gemeten. Op dagen dat de luchtkwaliteit in de omgeving van de luchthaven nabij Amsterdam slecht is, hebben kinderen met luchtwegaandoeningen meer last en gebruiken ze meer medicijnen.

Ultrafijnstof is afkomstig van vliegtuigmotoren, maar ook van het wegverkeer. Het zijn zeer kleine stofdeeltjes in de lucht, kleiner dan 0,1 micrometer.

De conclusies van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zijn gebaseerd op drie studies, waarvan een met 191 basisschoolkinderen in woonkernen vlakbij Schiphol. Ook is er onderzoek gedaan met 21 volwassenen in een mobiel laboratorium direct naast Schiphol en een laboratoriumstudie met longcellen.

Volgens het RIVM is er nog niet eerder zo’n uitgebreid onderzoek gedaan naar ultrafijnstof van vliegverkeer en gezondheid. Het onderzoek is gedaan in samenwerking met de Universiteit van Utrecht en het Academisch Medisch Centrum (AMC).

LEES OOK:  Studie: “Wereldwijd meer doden door fijn stof dan tabak”

LEES OOK:  Europese luchthavens kosten milieu jaarlijks 33 miljard euro
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  Ludwig,sommige mensen wonen er misschien al 40 jaar of langer,toen was er nog weinig geweten over de gevolgen en ook,niet iedereen heeft de keuze om duurder te gaan wonen ver buiten Schiphol.Ook de spectaculaire uitbreiding van vele luchthavens kunnen burgers niet altijd vooraf weten.

 • Johan Apatride

  En de talloze autosnelwegen rond Schiphol vervuilen niet?

 • Ludwig Vanden Boer

  Dus niet op die plaatsen gaan wonen.

 • Annie Broeckx

  Als ge rond Schiphol woont is de uitlaat van auto's te verwaarlozen.

 • Jos Nijs

  oei hier vliegen ze ook vlak boven mijn huis (weliswaar nog relatief hoog maar toch)