Kanker wereldwijd in opmars

iStock
Overal ter wereld stijgt het aantal kankerdiagnoses. In 2018 zullen ongeveer 18,1 miljoen gevallen worden ontdekt. Oorzaken zijn onder meer de verbeterde diagnosemogelijkheden, de bevolkingsgroei en de langere levensverwachting, stellen het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vandaag in een rapport.

Volgens dat rapport krijgt één man op vijf en één vrouw op zes wereldwijd het verdict. Bovendien sterft één man op acht en één vrouw op elf aan de ziekte. Dit jaar zullen 9,6 miljoen mensen wereldwijd sterven aan kanker. Volgens de IARC-cijfers zijn long-, darm-, maag-, lever- en borstkanker het dodelijkst. Aan longkanker sterven wereldwijd jaarlijks 1,8 miljoen mensen (18,4 procent van het totaal), bij darmkanker gaat het om 881.000 doden (9,2 procent), bij maagkanker om 783.000 (8,2 procent) bij leverkanker om 782.000 (8,2 procent) en bij borstkanker om 627.000 (6,6 procent).

In Europa worden de meeste kankerdiagnoses vastgesteld, zo'n 23,4 procent van het totaal, terwijl er slechts 9 procent van de wereldbevolking woont. Bovendien doet 20 procent van alle dodelijke kankergevallen zich voor in Europa. In rijkere landen wordt er meer kanker vastgesteld dan in armere landen en in vele gevallen is de ziekte te vermijden. 

"Deze nieuwe cijfers leren ons dat er nog veel moet gebeuren om de alarmerende stijging van kankergevallen aan te pakken en dat preventie daarin een belangrijke rol speelt", stelt IARC-directeur Christopher Wild.

De onderzoekers van IARC gebruikten voor dit rapport andere onderzoeksmethodes dan voordien, waardoor de resultaten niet vergelijkbaar zijn met eerdere studies. 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rene Dannau

  voeding! ze doen er van alles in

 • Leo Duym

  Sterven aan kanker, vooral bij mannen kan voor 80% voorkomen worden, gezien het begin van prostaatkanker en dikke darmkanker (de twee grootste boosdoeners) almaar makkelijker opgespoord kunnen worden. Ik laat 2 keer per jaar mijn prostaat betasten, en één keer per jaar mijn bloed en ontlasting onderzoeken. Als je dan bovendien niet rookt (de derde grote boosdoener) en matig drinkt, val je onder die 80%.

 • Joris Claes

  En dan zijn er mense die in evolutie gelove mee al die ziektes die ne mens ma meer en meer krijgt. Schoon da het bewijs is da we meer zo een gevalle hebbe, ma was de oorzaak? Chemtrails, GMO, chernobyl of fukushima of nog iets anders da we nog ni wete wa ze ons aandoen. Complot theorieën zeker?

 • Guido van driel

  Niet verwonderlijk gezien de levenswijze van vele mensen. Roken, drinken, overgewicht, foute voeding, slaapproblematiek, gebrek aan beweging. Natuurlijk heb je niet alles in de hand. Genetica speelt uiteraard ook mee.

 • De Waen Luc

  larie...oorzaken zijn de industriële voeding...luchtvervuiling..ectect