Jonge ouders hebben tot zes jaar na geboorte baby last van gestoorde slaap

iStock
Onderzoekers van de universiteit van Warwick in Groot-Brittannië hebben uitgezocht welke invloed pasgeborenen hebben op de slaap van hun ouders. Volgens hun bevindingen duurt het tot zes jaar na de geboorte vooraleer de ouders weer kunnen slapen als voordien.

"Vrouwen lijden meer aan slaapverstoringen door de baby dan de vader", zegt Sakari Lemola van het Psychologisch Instituut van de Britse universiteit. "En ervaren ouders hebben er minder last van dan koppels die voor de eerste keer ouders werden". 

Een moeder slaapt in de eerste drie maanden na de geboorte gemiddeld een uur minder dan voor de geboorte, een vader gemiddeld een kwartier. De Britse onderzoekers betrokken 2.541 moeders en 2.118 vaders uit de periode 2008 tot 2015 bij deze studie. De data werden verzameld door het Duitse Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek in Berlijn.

“Het slaapgedrag van kinderen is natuurlijk erg verschillend en moet individueel bekeken worden. Sommige kinderen plassen langer in bed dan anderen bijvoorbeeld. Soms kan het jaren duren vooraleer een kind goed kan doorslapen. De slaapduur van ouders komt daardoor natuurlijk sterk onder druk te staan”, zegt professor dr. Johan Verbraecken, medisch coördinator van het slaapcentrum in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. 

“In- en doorslapen is iets dat kinderen moeten leren. De meeste kinderen slapen door - ongeveer vijf uur aan een stuk - rond de leeftijd van negen maanden. Bij de ene gaat dat wat sneller dan bij de andere”, reageert ook professor dr. Stijn Verhulst, diensthoofd kindergeneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. 

Enkele tips voor een goede nachtrust:

- Stel duidelijke eisen aan gedrag: geef positieve aandacht voor gewenst gedrag, negeer en bestraf ongewenst gedrag.

- Zorg voor een duidelijke dagindeling.

- Stuur het kind niet als straf naar bed.

-  De slaapkamer is enkel om te slapen, liever niet om te spelen. 

- Beloon het kind als het doorgeslapen heeft.

- Geef je kind niet de indruk dat je opkijkt tegen het ‘slaapdrama’.

- Leer het kind zelf in te slapen. Leg het wakker in bed. Wacht niet tot het kind slaapt voor je buiten gaat.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bjorn Eeckhout

    Wat een zever!!! Ervaren ouders??? Laat me niet lachen!! Elk kind is anders! Daarvoor heb je geen nutteloos geldverspillend onderzoek voor nodig!!!