Israëlische wetenschappers: “Binnen een jaar hebben we remedie tegen kanker”

thinkstock
Een klein team van Israëlische wetenschappers heeft een ongelooflijk ambitieuze aankondiging gedaan: binnen het jaar hebben ze naar eigen zeggen wellicht een complete remedie tegen kanker. Ze vergelijken hun therapie met de behandeling van aidspatiënten. Het klinkt allemaal nogal onwaarschijnlijk, maar het zou natuurlijk een ongeziene medische primeur zijn.

Jaarlijks krijgen 18,1 miljoen mensen wereldwijd voor het eerst te horen dat ze kanker hebben. Eén dode op zes in de wereld sterft aan de vreselijke ziekte. Het is bij de mens de tweede belangrijkste doodsoorzaak, na hart- en vaatziekten. Iedereen kent dan ook wel iemand met kanker en al jaren worden er vele miljarden in onderzoek naar de ziekte gepompt. Mochten de onderzoekers daadwerkelijk met een efficiënt geneesmiddel voor de dag komen, zou dat een doorbraak van jewelste zijn.

De nieuwe behandeling is ontwikkeld door Accelerated Evolution Biotechnologies (AEB) onder leiding van CEO dr. Ilan Morad. Het bedrijf beweert dat “hun therapie vanaf dag één werkt, slechts een paar weken duurt en geen of minimale neveneffecten heeft”. Ze zou ook nog eens een pak minder kosten dan bestaande behandelingen.

thinkstock

Ze doopten hun aanpak MuTaTo, wat staat voor multi-target toxin of: “een cocktail van minstens drie verschillende peptiden die een gemeenschappelijke aanval kunnen uitvoeren”. Tegen die strategie zouden de mutaties van kankercellen niet opgewassen zijn. “Veel kankers proberen ook een tegengif tegen de aanvallende medicijnen te produceren”, verduidelijkt dr. Ilan Morad. Maar zijn MuTaTo-aanpak moet “de kankercel doden vooraleer de aanmaak van dat tegengif plaatsvindt”. Nog volgens Morad hebben peptiden het voordeel kleiner, handiger en goedkoper te zijn dan antilichamen, die vaak bij andere therapieën worden gebruikt.

Het is de bedoeling om de behandeling te personaliseren, zodat patiënten een voor hen geschikte cocktail van medicatie toegediend krijgen, afhankelijk van het type kanker. Dat doet denken aan de bestaande behandeling van aids, waarbij ook gezocht wordt naar de juiste cocktail.

Morad zegt aan de Jerusalem Post, dat het bericht gisteren verspreidde, dat de eerste experimenten op muizen veelbelovend waren. De onderzoekers zijn inmiddels bezig met klinische testen die een paar jaar in beslag zullen nemen. Ook al vinden ze binnen het jaar het ultieme geneesmiddel tegen kanker, dan zal het sowieso nog enkele jaren wachten zijn vooraleer het op de markt komt.
35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Berg

  Wat mij altijd verbaasd is dat wanneer er een medicijn wordt ontdekt dat blijkt te werken op muizen en ook bij proefpersonen, het nog zolang duurt vooraleer het op de markt komt. Ik snap dat men de nevenwerkingen moet onderzoeken op langere termijn maar bij een patiënt die de dood in de ogen staart maken die neveneffecten niets uit !

 • Cecarine De Smet

  Zolang je geen zekerheid hebt, zou dit moeten verboden worden om het in de media te brengen. Op deze manier geef je.mensen hoop, stel dat dit niet waar is of niet aanslaat!!! ik geloof er niet in

 • Eric Grosemans

  Waarom zou de pharma industrie dit boycotten? Het is een goudmijn voor hun. Hebben ze weer een medicament dat aan astronomische prijzen kan verkocht worden. Dat het steeds zolang duurt voor het op de markt komt, is omdat men het risico op nadelige gevolgen op lange termijn zo veel als mogelijk wil vermijden, anders wacht hun weer een miljarden schadeclaim boven het hoofd.

 • Piet Verschuren

  Waarom moet het met de techniek van vandaag zolang duren eer het op de markt komt.

 • daniel steens

  Hopelijk komt er een definitieve doorbraak iedereen kent wel iemand in zijn of haar familie of vriendenkring die met deze vrezelijke ziekte te maken heeft of krijgt sucses alvast