Is sport kijken even gezond als het te beoefenen?

Duitse voetbalfans
Photo News Duitse voetbalfans
Uit Canadees onderzoek blijkt dat het kijken naar een sportwedstrijd je hart aanzienlijk sneller doet slaan. De emotionele stress die supporters tijdens een wedstrijd gewaarworden, veroorzaakt namelijk een enorme adrenaline boost. Toch blijft supporteren niet altijd zonder gevolgen.

Een studie van de Universiteit van Montreal heeft uitgewezen dat het kijken naar een sport je hartslag aanzienlijk verhoogt. Voor televisiekijkers was de toename gemiddeld 75%, terwijl die voor de kijkers van sport met 110% steeg. Hun hartslag was overigens het hoogst wanneer er scoringskansen waren.

Beroertes 

Ander onderzoek toont aan dat voetbal kijken het hart zo hard onder druk kan zetten dat het beroertes en hartaanvallen veroorzaakt. Een studie van Duitse voetbalfans vergeleek de hartslag en de bloeddruk tijdens het kijken naar hun land tijdens het WK van 2006. Zowel de hartslag als de bloeddruk waren verhoogd - vermoedelijk door adrenaline-vrijlating - toen ze hun eigen team bekeken. Hun hartslag bleef tot enkele uren daarna extreem hoog.

Het Canadees onderzoek ontstond na de waarneming van de 13-jarige Leia Khairy, dochter van Prof. Paul Khairy, de hoofdonderzoeker. Ze merkte dat terwijl haar eigen hart klopte tijdens haar voetbalmatch, de ouders aan de zijlijn nog energieker op en neer sprongen.

Emotionele stress

Khairy blijft wel realistisch en maakt duidelijk dat kijken naar sportwedstrijd geen vervanging voor fysieke activiteit kan zijn. “Het verhoogt de hartslag maar heeft niet dezelfde voordelen voor de cardiovasculaire gezondheid als een fysieke oefening”, verduidelijkt de professor.

De emotionele stress die veroorzaakt wordt bij de toeschouwers baart Khairy wel zorgen. Haar onderzoek toont namelijk aan dat die emotionele stress hartaanvallen kan veroorzaken bij mensen die al onderliggende hartaandoeningen hebben. In dat opzicht lijkt het kijken naar een sport in hetzelfde rijtje van de effecten van warm weer, vakantie, aardbevingen, seks en cocaïnegebruik te vallen.

Fit supporteren  

Uit de studie die eerder ook al door de Duitse voetbalfans werd gedaan, bleek ook al dat een stressvolle wedstrijd het risico op een hartaanval of een beroerte meer dan verdubbelt. Het kan dus zijn dat je fit moet zijn voordat je naar een sportwedstrijd kijkt. De auteurs van de Canadese krant stellen dat iedereen die naar een spannend spel kijkt, alle symptomen zoals pijn op de borst of kortademigheid serieus moet nemen. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jan theys

    Kijken nar sport is zeker geen sport doen .En voetbal is geen sport maar een spel

  • van bael bram

    Dus als ik een game van esports bekijk is dat dan ook nog even gezond?

  • Joery Goubert

    Uw geld Aan de gokmaffia geven dat doet uw hard nog harder slaan. Want dat is een regel rechte ramp. Het wordt tijd dat iedereen wakker wordt en beseffen dat voetbal corrupt is. Stoppen met spelen op voetbalwedstrijden. Regering moet andere maatregelen treffen. Ze mogen niet zien wat je speelt, nu kan dat wel. Verander dit systeem en je zal meer winnen.