Exclusief voor abonnees

Hoeveel varianten van het coronavirus bestaan er, en is het al langer bij ons dan we dachten? Marc Van Ranst legt uit

Kinderen spelen in een speeltuin in Milaan, waar een andere variant van het coronavirus woedt dan in China.
BSRagency IPA / BACKGRID Kinderen spelen in een speeltuin in Milaan, waar een andere variant van het coronavirus woedt dan in China.
New York zou getroffen zijn door de Europese variant van corona, in Los Angeles sloeg de Chinese variant toe, aldus New Yorks gouverneur Andrew Cuomo. In Oost-Azië domineert dan weer een type dat bij patiënten in Europa niet wordt aangetroffen. Het virus is gemuteerd en doet dat nog altijd. Meer zelfs: het was al in 2019 onder ons.

Hoeveel varianten telt het virus?

Dankzij wiskundige modellen - complexe algoritmes die in archeologisch onderzoek gebruikt worden om onder meer de verspreiding van de mens sinds de prehistorie in kaart te brengen op basis van DNA-codes -, onderscheidden wetenschappers aan de University of Cambridge midden april drie wereldwijde varianten of mutaties van SARS-CoV-2, het nieuwe coronavirus. Ze worden aangeduid met de letters A, B en C. 

Je hebt 15% van dit artikel gelezen
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jeroen Deschrijver

  Bart De Graeve, jij gaat even gaan zeggrn dat van Ranst moet zwijgen omdat hij geen specialist ter zake is. Jij gaat ook even gaan zeggen wat hij wel had moeten doen. Ben jij dan specialist ter zake? Of zou jij misschien beter je commentaar inslikken? Vele mensen hier die het allemaal beter weten.

 • Bert Hoover

  Eduard Maes, precies geen echte griep gehad. Een echte griep - en dus niet wat ze in de volksmond een griepje noemen- is afzien en echt goed ziek zijn. Wat spierpijn, hoofdpijn, lichte koorts is dat dus niet ;)

 • Jan De Korte

  joanschaerminckel. er bestaat wel went vaccin sinds October 2019 tegen Ebola. en MVR zou beter terug in zijn schelp kruipen.

 • Felix Mellaerts

  Wel zou best kunnen schoonvader op 12 februari binnen gegaan toen nog met het idee van in observatie en op 18 februari hoge koorts saturatie van 60 en die dag overleden .Onverklaarbaar zo vlug

 • Joan Schaerminckel

  Gilbert Van den Berghe : 2008 de eerste grote oefening samen met Van Ranst. Ze wisten het toen al. Neen er bestaan tegen Ebola geen vaccins ook niet tegen Hiv.