Exclusief voor abonnees

Hoe een brutaal ziekenhuis een grote farmaceut te slim af is (en voorloper wil zijn van goedkopere geneesmiddelen)

Jos Beijnen, ziekenhuisapotheker bij het Antoni van Leeuwenhoek, met zijn medicijn. De apotheker maakt zelf de capsules. Kosten: 1.500 euro per patiënt per jaar, waar farmaceut Merck bijna 70 keer zoveel verlangt.
Freek van den Bergh Jos Beijnen, ziekenhuisapotheker bij het Antoni van Leeuwenhoek, met zijn medicijn. De apotheker maakt zelf de capsules. Kosten: 1.500 euro per patiënt per jaar, waar farmaceut Merck bijna 70 keer zoveel verlangt.
Met hun ontdekking hoe een tumorcel zichzelf om zeep kan helpen, hebben twee onderzoekers van het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek niet alleen een slag geslagen tegen kanker, maar ook tegen internationale farmaceuten die groot geld verdienen aan geneesmiddelen. Het Nederlandse medicijn is zeventig keer goedkoper.

Zelf vinden ze het een spannend jongensboekverhaal, zegt Jan Schellens, oncoloog bij het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek (AvL), terwijl hij op een maandagmiddag aanschuift in de kamer van zijn collega René Bernards. Een verhaal over een brutaal Nederlands ziekenhuis dat een grote farmaceut te slim af is. En daarmee een voorloper wil zijn bij het ontwikkelen van goedkopere geneesmiddelen.

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lilianne Van Neylen

  Goe gedaan!

 • Francinne Declerque

  Dat is nu eens echt goed nieuws, de graaiondernemers die gruwelijke woekerwinsten pakken op medicijnen dekken al lang niet meer hun gelul van ja maar onderzoek kost veel geld. Als technologie en nieuwe ontwikkelingen enkel als winst worden gezien voor enkele smerige rijken dan zit er iets grondigs fout.

 • patrick de keyser

  Deze 2 mensen verdienen een nobelprijs,dit moet aan de grote klok gehangen en wereldwijd bekend gemaakt worden.Altijd al gedacht dat de pharmaceutische industrie handeld zoals de maffia (70 keer duurder) nu ben ik er zeker van !