Exclusief voor abonnees

Het mondmaskertje als wapen tegen het coronavirus? Dat is eigenlijk zinloos

Een van de vele mondmaskertjes die op de markt zijn.
Getty Images Een van de vele mondmaskertjes die op de markt zijn.
Verkeerd gebruik van mondmaskertjes vergroot net de kans op besmetting met het coronavirus, waarschuwt het Rode Kruis. Bert Niesters, hoofd van de sectie klinische virologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), legt uit waarom mondmaskertjes vooral schijnveiligheid bieden.

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Desire VD Goede

  Zegt een viroloog die nog geen nekel geval heeft binnengehad, maar de chinezen die er 80000 hebben raden het wel aan. Wie ga jij geloven?

 • sara de preter

  maar op elke foto dat bij een artikel over het coronavirus wordt gepubliceerd staat een persoon met een mondmasker. Is dit niet een beetje de hysterie en de rush op mondmaskers in de hand werken?!

 • De Waen Luc

  Het covod 19 virus is tussen de 0.02 en 0.2 micron groot. Al die mondmaksers,, ook de FFP2/FFP9 DE N95 EN N100 blokkeren slechts deeltjes tot 0.3 micron groot..nul komma nul bescherming dus,, enkel een vol gelaatsmasker met passende opschroeffilters werkt

 • Dominique Hermys

  Rayan El Arami. Ik was elke keer mijn handen bij binnen en buiten gaan. Doe zelfs een handschoen aan en neem een papieren zakdoekje om deuren open te doen. En heb ook alcogel bij. Vind het niet kunnen dat mensen vlak voor uw neus niezen en hoesten. Dat getuigt van geen opvoeding.

 • Martin Smets

  Het beste masker is een nbc masker met separte lucht toevoer maar een masker kan wel baten om bepaalde handelingen hand naar mond te voorkomen. Ik begrijp dat men masker wil houden voor het medisch personeel. Maar zeggen dat deze doelloos zijn ? komaan seg.