Exclusief voor abonnees

Het kan: bij bewustzijn onder narcose

Wim Boevink
Zo luidt de kop boven een artikel in The New Yorker dat ik gisteren tegenkwam: 'Awake under anesthesia'. Mijn aandacht verscherpte onmiddellijk, want van de kop ging iets dreigends, iets nachtmerrie-achtigs uit. 

Velen van ons hebben enige vorm van anesthesie weleens beleefd, de meesten bij de tandarts vermoed ik. Mijn enige narcose-ervaring had ik in mijn tienerjaren; voor een prik in een ontstoken middenoor werd ik helemaal 'weggemaakt'. De herinnering eraan is nog levendig. Ik kreeg een kapje over neus en mond en moest toen in paniek de grap meemaken van de anesthesist die zegt: zo die is weg - bedoeld als test. Pas daarna zonk ik in de vergetelheid.

Achteraf leek het alsof mijn geest onder narcose van de pijn een abstractie had gemaakt

Maar ook aan die narcose zelf heb ik een herinnering. Ik bevond me in een gitzwarte omgeving, waartegen mijn lichaam als een silhouet met een witte lijn was afgebeeld. 

Je hebt 26% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jack Vanderveen

    Famtasie kan ook zijn het menen dat men dingen beleefd heeft die men nimmer beleegd heeft. Door er aan vast te hpuden wordt dit een subrealiteit van betreffend persoon.