Heeft de wetenschap eindelijk een oplossing voor kaalheid ontdekt?

Thinkstock
Waar een blindedarmontsteking een paar eeuwen geleden nog dodelijk was, is het euvel intussen verholpen met een routineoperatie. De medische wetenschap gaat met sprongen vooruit, maar ondanks al die vorderingen is er nog steeds geen oplossing gevonden voor (vroegtijdige) kaalheid. Al komt daar binnenkort misschien verandering in.

Ongeveer 40 procent van de mannen heeft zichtbaar haarverlies tegen hun 35ste. Tegen de tijd dat ze 60 zijn, is dat al 65 procent. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat 60 procent van de kalende mannen liever meer haar zou hebben dan meer geld of vrienden. Het mag dan niet meteen een probleem voor je gezondheid zijn, het heeft duidelijk een grote mentale impact.

Hoog tijd om er iets aan te doen dus, vonden ze bij de Yonsei University in Zuid-Korea. En ze lijken daar ook in geslaagd te zijn: hun proeven op muizen leverden een positief resultaat (lees: extra haargroei) op. 

Nieuwe follikels

De onderzoekers konden vaststellen dat er een specifieke proteïne bestaat die de follikelontwikkeling en de haargroei reguleert. Die molecule luistert naar de vlotte naam 'CXXC-type zinc finger protein 5'. Om te voorkomen dat die op termijn zijn werk laat verslappen en zo voor haarverlies zorgt, ontwikkelden de wetenschappers een nieuwe substantie die de proteïne controleert.

"Na 28 dagen konden we de proteïne zo aanzetten tot het produceren van nieuwe follikels", aldus professor Kang-Yell Choi. In combinatie met valproïnezuur gebeurde dat zelfs aan een verhoogd tempo. "We verwachten dat onze substantie gebruikt zal worden in nieuwe medicatie tegen haarverlies." En het heeft nog andere voordelen ook: "Het kan ook gebruikt worden voor wondheling."

via GIPHY

 Yonsei University
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tim Claes

  Een oplossing is nodig voor een probleem. Wie kaalheid een probleem vindt, heeft een oplossing tussen zijn of haar oren nodig.

 • Naomi Pollaert

  Idioten minder dan 10% van wat op muizen getest wordt en werkt. Werkt niet bij de mens.. denkt daar maar is over na

 • Jeff Nuyts

  Propecia was niet goed genoeg? Werk liever aan de artificiële baarmoeder ipv weer naar hun pijpen te dansen. Fopwetenschap met politiek agenda is al wat we nog krijgen en zal niet beteren onder feministisch bewind, geen van de moderne problemen. Mannelijke blanke zelfkastijding is de oplossing van nu af aan. Zie de 'pers'.

 • Jos Temmerman

  Haar hoort gewoon bij je uiterlijk ,een normale of mooie haardos maakt je gewoon een pak knapper. Van die middeltjes waar ze nu mee afkomen geloof ik niets ,een haarzakje dat afgestorven is door Alopecia androgenetica blijff weg ,dat komt nietmeer terug, zal eerder geldklopperij worden zoals zoveel van die middeltjes ondertussen.

 • Armand Smekens

  Oplossing gevonden en binnen tien(?) jaar op de markt? Dan is die oplossing al lang vergeten en zijn er weer tien andere wetenschappers die ontdekten dat er sm...........rij in zit!