Harvard studie: elk kwartaal een lockdown tot midden 2022 om coronavirus te bedwingen

Beeld ter illustratie
AFP Beeld ter illustratie
Hoelang zal het coronavirus ons leven nog bepalen? Volgens onderzoekers aan de Harvard universiteit zijn we er nog niet meteen vanaf. Zij spiegelden het nieuwe coronavirus aan oudere, bekendere SARS-virussen en proberen zo het gedrag van het nieuwe virus in kaart te brengen. Ze kwamen tot de vaststelling dat het, zolang er geen vaccin is ontwikkeld, nodig zal zijn om langdurige perioden van social distancing in te voeren en dat ziekenhuizen hun capaciteit best definitief verhoogd houden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De onderzoekers, die zich baseren op Amerikaanse data, schreven hun bevindingen neer in het vakblad Science. Ze sluiten de mogelijkheid uit dat het virus helemaal uitgeroeid wordt zoals het SARS-virus na de uitbraak in 2003. Volgens hen is het meer waarschijnlijk dat het virus het pad zal volgen van een seizoensgriep, waardoor jaarlijks een nieuwe golf van besmettingen zal volgen. Net als bij de griep verwachten ze dat de verspreiding van het nieuwe coronavirus in de zomer kan afzwakken, om tegen de herfst extra heftig de kop weer op te steken. Volgens de berekeningen van de Harvard-groep zou de maatschappij elk kwartaal opnieuw op slot moeten: in september én in december, en in januari en maart opnieuw. 

Landen doen er dan ook best aan de capaciteit van het aantal ziekenhuisbedden blijvend hoog te houden, denken de onderzoekers. In combinatie met opeenvolgende periodes van sociale afstand moet dat ervoor zorgen dat de zorgsector het virus de baas blijft. Tot half 2022 zullen we volgens de berekeningen van het onderzoeksteam maar liefst zeven keer te maken krijgen met verregaande maatregelen inzake de sociale afstand. Geleidelijk aan zullen die periodes steeds korter worden, en zullen de periodes steeds verder uit elkaar liggen, is de verwachting. 

De hoop van het team is dezelfde als van de wereld: dat er snel een vaccin komt om de pandemie te dempen. Een alternatief zou een goede behandeling zijn van het tot dusver nog onbehandelbare nieuwe virus. “Als je kunt voorkomen dat zieke patiënten zodanig verslechteren dat ze op de intensive care belanden, zou dat een belangrijke bijdrage zijn. Je zou er de druk op de intensive care mee verlichten”, zei een van de onderzoekers op een telefonische persconferentie. 

Lees ook:

‘Bat Woman’: de virologe die het nieuwe coronavirus identificeerde en dat niet meteen mocht openbaren

Dit is de man die als eerste ter wereld een betrouwbare coronatest ontwikkelde(+)

WHO: “Zeventig vaccins tegen coronavirus in de maak”, mogelijk al vaccin klaar tegen de herfst
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Agnes Van de Put

  Wachten op vaccine om weer “normaal “ te leven ? We weten dat sinds 1960 geen enkel vaccineonderzoek tegen andere coronavirusen succesvol zijn geweest en gestopt zijn wegens disastreuze gevolgen eens de gevaccineerde proefbeesten in contact kwamen met het virus. Wachten op ons bevrijdend vaccine is spijtig genoeg geen garantie. Veel belangrijker is nu al het geld te steken in onderzoeken in bestaande medicatie die misschien onmiddelijk resultaat kunnen geven.

 • Machteld Eylenbosch

  Die Harvard kunnen het uitleggen maar no way da ik dit gaat doen

 • Christine Laevers

  De wereld zal volgens deze berekening van Harvard nooit meer zijn zoals voorheen. We zullen ermee moeten leren leven (en sterven). Een fatalisme zal zich ontwikkelen bij de mensen. Zeker bij de minder welgestelde mensen. Zal massatoerisme nog kunnen ? Zullen café's nog rendabel zijn als de tafels 2m van elkaar moeten staan ? De restaurants ?

 • patrick morel

  Er doen er nu veel aan vogelpik, als er een vaccin komt verandert er alles. Er gingen ook 200.000 doden en meer vallen in de USA.

 • Valentin Valmont

  Dit us de meest logische verklaring.