Grote vraag naar plasma: Rode Kruis wil extra donorcentra openen

Plasma geven is pijnloos. Omdat afname gebeurt met een speciaal toestel, moet je daarvoor wel naar een donorcentrum van het Rode Kruis.
Vanderveken Plasma geven is pijnloos. Omdat afname gebeurt met een speciaal toestel, moet je daarvoor wel naar een donorcentrum van het Rode Kruis.
Na een grootscheepse sluitingsoperatie van plasmacentra het voorbije decennium, bekijkt Rode Kruis Vlaanderen (RKV) nu waar er nieuwe centra kunnen openen. De vraag naar plasma in Vlaanderen is namelijk enorm gestegen. Dat schrijven Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag.

Plasma is levensreddend voor patiënten met mas­saal bloedverlies, bloedziekten of baby's met ernstige geelzucht. Het wordt ook gebruikt voor de productie van genees­middelen. De gele vloeistof wordt uit het bloed gehaald tijdens een bloedafname in een donorcentrum.

Tussen 2002 en 2008 zijn in Vlaanderen een twintigtal donorcentra gesloten, waarvan negen in Limburg. Dat gebeurde wegens besparingen en omdat er goedkoper buitenlands plasma werd aangeboden.

Vraag enorm gestegen

"Intussen is de vraag naar plasma enorm gestegen en moeten we van de overheid gedurende vijf jaar telkens 5 procent meer plasma aanbieden", zegt Ine Tassignon (RKV). "We bekijken nu hoe en waar we nieuwe centra kunnen openen. De beslissing valt begin volgend jaar.”
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik lagrou

  Winst voor kleine groep Moet opbrengen 20km rijden om gratis plasma of bloedplaatjes Het plaatsen nabij ziekenhuis dat kan doen terwijl je op bezoek gaat bij iemand A nee gedaan Jette +andere centra!

 • Gerrit De Meyer

  Ik heb jaren bloed gegeven in een regionaal centrum. Dit werkte prima. Na afschaffing hiervan zou ik 45 km verder moeten gaan of tevreden moeten zijn met rondreizende afname. Ik heb dit één keer gedaan. Het verliep enorm chaotisch en je wordt er behandeld als een hond. Ik ben er dus mee gestopt.

 • Pascale Dehaes

  Als donor ging naar Jette nu moet ik naar Aalst das idd niet leuk !

 • Tomy Janssens

  Terug het bewijs, In België enkel beslissingen voor vandaag maar geen voor de toekomst.

 • erik vercammen

  Misschien toch Holebi’s niet discrimineren en ze toelaten ook bloed te geven! Want dat is eens stigma die ongevraagd door het Rode Kruis wordt opgelegd!