Grote bereidheid bij verplegers en artsen om ernstig zieke baby's uit hun lijden te verlossen

Foto ter illustratie.
Thinkstock Foto ter illustratie.
Meer dan zestig procent van de Vlaamse neonatologen en verpleegkundigen is pro actieve levensbeëindiging bij pasgeborenen met een ernstige aandoening. Dat blijkt uit een bevraging van UGent/VUB in alle acht neonatologe intensive care-units van Vlaanderen.

Dat melden De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag. Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Acta Paediatrica van deze maand.

De abortuswet laat toe dat zwangerschappen worden afgebroken als het kind een ernstige beperking heeft, zelfs tot net voor de bevalling. Na de geboorte is levensbeëindiging van de baby in ons land wettelijk niet toegestaan.

Taboe

"Het onderwerp is taboe en er wordt met grote omzichtigheid over gesproken", zegt onderzoeker Laure Dombrecht. "Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Omdat het na de geboorte wettelijk niet meer mag, ervaren sommige neonatologen druk om al vóór de geboorte in te grijpen. Daarom heb ik ze allebei bevraagd in dezelfde studie."

Opvallend: verpleegkundigen staan meer open voor het toedienen van medicatie met het doel het leven van de baby te beëindigen (73,6 procent, tegenover 59,6 procent van de artsen). Dombrecht vermoedt dat artsen zich terughoudender opstellen omdat zij de eindverantwoordelijkheid dragen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernd Vaes

  Een kind nog net voor de geboorte doden, dat kan in deze gevallen? En een uur later, eens geboren, kan dat niet meer? Wat een waanzin, wat een onzin! Alsof een kind net voor de geboorte nog geen kind is! Stop de cultuur van de dood!

 • rik lagrou

  Parlementsleden moeten niet voor die baby zorgen Wereldvreemd Levenslang instelling, zware pillen? Die kinderen niet in couveuse ??

 • ROBERT GERTS

  Bij baby’s dan wel? Ik begrijp heet maar al te best. Maar volwassenen hebben dat recht niet! Ik heb sinds 2015 Cvs, een onherstelbare rugblessure enz. Al 4 jaar 24/7 huilen van de pijn! Genezing niet mogelijk. Ik vroeg om euthanasie. NEEN, was het antwoord in ghb leuven. Eerst proberen de pijn zones in uw brein uit te schakelen. Een experiment! En dan DURFT men elke dzg het ZM nummer op tv vertonen, waar studenten opnemen. Zelfs mijn vrouw vroeg wenend om mij uit mijn lijden te verlossen.....NEE

 • Wesley Kenis

  Het is nog altijd voordeliger om een doodziek kind, bejaarde of al wie zich niet kan verweren in leven te houden....voor de pharma bonzen. Ik vind dat het mogelijk moet zijn om iedereen in vrede te laten sterven die zichzelf nietvmzer kan behelpen. Hoeveel plaatsen worden u niet ingenomen door "planten in een bed" terwijl de familie kan maar kan lijden....En betalen!!! Zowel voor ouders als ouderen zou dit mogelijk moeten zijn. Euthanasie is een recht, zolang je maar betaald.

 • Marc Krol

  Ik hoop dat ze is eens iets goeds doen met die uitspraken Maar regering kennende nulcommanul

Video