Grootschalig onderzoek van Belgische bodem moet burn-out bij ouders in kaart brengen

thinkstock
De Universiteit Gent en de Université Catholique de Louvain (UCL) onderzoeken hoeveel ouders lijden aan een "ouderlijke burn-out" en welke oorzaken tot het probleem leiden. Een grootschalige rondvraag in 37 landen, waaronder België, moet ook aantonen of er culturele oorzaken spelen.

Een zogenoemde "ouderlijke burn-out" wordt vaders en moeders toegeschreven wanneer het ouderschap hen psychologisch te zwaar wordt. De stoornis gaat gepaard met symptomen als fysieke en emotionele uitputting. Ouders nemen dan emotioneel afstand van hun kinderen en worstelen met een gevoel van falen in hun rol als ouder. Naar schatting 1 op de 10 ouders lijdt aan een ouderlijke burn-out.

Wetenschappers kennen het fenomeen al langer, maar tot nu toe is ouderlijke burn-out nooit op dergelijk grote schaal onderzocht. Een diepgravende enquête is daarom opgesteld om te peilen hoe ouders zich voelen bij hun kinderen en in welke mate ze gevoelens van voldoening en uitputting ervaren. De bevraging wordt vertaald en door universiteiten in 37 landen wereldwijd verspreid.

Deelnemende universiteiten krijgen de kans om de bevraging aan te vullen met eigen vragen voor verder onderzoek. In Vlaanderen peilt de universiteit Gent ook naar de partnerrelatie en de ideeën rond ouderschap bij de partners. Ook de identiteit als ouder en de motivatie van het ouderschap wordt bevraagd.

"Met dit onderzoek kunnen mooie resultaten geboekt worden, waarmee we ouders kunnen helpen", zegt onderzoekster Charlotte Schrooyen van de UGent.
De universiteit hoopt dat het onderzoek door zo veel mogelijk ouders wordt ingevuld. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lia Schuijt

    Ouderlijke burnout???!! Wat nu weer. Kinderen neem je omdat ze gewenst zijn. Het hele groeiproces is aanpassen en bekijken. Haal het kindergeld eraf bij meer dan 2 kinderen dan heb je alle tijd voor de kinderen het gezin en je werk

  • Marco Maerten

    Kwestie van belans zoeken tussen leven en werk en even terzijde..Piet,deze generaties zullen VEEL LANGER en harder moeten werken om zelfs maar een bescheiden woning te kunnen betalen.Ik zit er ondanks mijn bescheiden loon nog goed in omdat 21 jaar terug veel goedkoper was voor woning.En u zeker..zo blijkt!

  • piet devlieger

    Allee zeg, nog een burn-outje erbij uitgevonden. We hebben toch echt wel een tweetal generaties van zwakkelingen op de wereld gezet.