Farmabedrijven houden goedkoop medicijn van de markt ten voordele van medicijn dat 20 keer duurder is

Lucentis (Novartis)
RV Lucentis (Novartis)
Onze sociale zekerheid is een half miljard euro armer, omdat twee farmabedrijven een goedkoop geneesmiddel tegen ouderdomsblindheid al jaren van de markt houden ten voordele van een geneesmiddel dat 20 keer duurder is. De Belgische overheid weet dat, maar reageert niet. Sterker, ze heeft de situatie mee in stand gehouden en de betrokken firma’s beschermd. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block ontkent en laat vandaag weten dat er geen verlies is voor de sociale zekerheid.

Enkele weken geleden zamelden honderdduizenden Belgen geld in om baby Pia toegang te geven tot een levensnoodzakelijk geneesmiddel. Hartverwarmend vonden veel politici dat. Er waren ook strenge woorden van onze beleidsmakers voor het betrokken farmabedrijf Novartis. “Ongehoord dat ze 1,9 miljoen euro durven vragen voor één geneesmiddel!” Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) gaf de hele sector een veeg uit de pan. “Ik mis maatschappelijk engagement”, zei ze in een gesprek met deze krant.

Maar uit onderzoek van Het Laatste Nieuws bleek dat onze overheid zelf boter op het hoofd heeft. De overheid liet Novartis en Roche de voorbije jaren honderden miljoen uit de sociale zekerheid graaien. Men stond erbij, keek ernaar én hielp zelfs een handje door oogartsen bang te maken voor het gebruik van Avastin (het goedkope alternatief). Daar zouden volgens Roche ernstige complicaties bij kunnen optreden. Talloze wetenschappelijke studies bij duizenden patiënten staven die bewering niét, maar dat is voor Roche van geen tel. Zij lieten in de bijsluiter opnemen dat hun geneesmiddel gevaarlijk is om te gebruiken voor ouderdomsblindheid. Op die manier komt alle medische aansprakelijkheid bij de oogarts terecht als hij tóch voor Avastin kiest en niet voor Lucentis. Gevolg? Artsen zijn quasi verplicht om het dure geneesmiddel te kiezen. Tenzij ze een medische verzekeraar vinden die bereid is het risico te dragen.

Test-Aankoop: “Bedrijven komen hier te makkelijk mee weg”

Het was Test-Aankoop dat in het najaar van 2014 de bal aan het rollen bracht en bij de Belgische Mededingingsautoriteit klacht indiende tegen Novartis en Roche. “Nu moeten we echter vaststellen dat er weinig gevolg gegeven is aan dit dossier”, zegt woordvoerder Simon November. 

De organisatie vindt dat de farmasector te zacht wordt aangepakt in België. “Grote farmabedrijven komen op een veel te makkelijke manier weg met onethisch en soms zelfs onwettelijk gedrag. Die vaststelling is triest, want het is de maatschappij die opdraait voor de schade.” 

De behandeling met Lucentis kost evenveel als met Avastin. Er is dus helemaal geen sprake van een meeruitgave voor de overheid, laat staan van een half miljard

Maggie De Block

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block ontkent dat de sociale zekerheid al zeker 500 miljoen euro te veel heeft uitgegeven door een duurder medicijn voor ouderdomsblindheid terug te betalen, zoals onze krant schrijft. “Via een contractprocedure hebben we de prijs kunnen drukken waardoor de behandeling met Lucentis evenveel kost als met Avastin. Er is dus helemaal geen sprake van een meeruitgave voor de overheid, laat staan van een half miljard”, reageert de Open Vld-minister.

Niet alleen kost de behandeling met de twee geneesmiddelen evenveel, maar de patiënt heeft bovendien de absolute zekerheid dat de behandeling veilig is. “Bij het off-label gebruik van het andere medicijn - gebruik voor een andere aandoening dan waarvoor het geneesmiddel is ontwikkeld - was die zekerheid er niet. De experts van het Federaal Geneesmiddelenagentschap hebben in 2015 alle wetenschappelijke gegevens over beide medicijnen grondig geanalyseerd en zijn toen tot die conclusie gekomen”, licht de minister toe.

“Wat ik dus heb gedaan, is een veilig medicijn terugbetalen voor mensen die blind dreigen te worden. Dat is mijn verantwoordelijkheid als minister van Volksgezondheid”, besluit Maggie De Block.

Maggie De Block
screenshot Maggie De Block

Sp.a vraagt samenkomst van commissies Volksgezondheid en Economie 

De sp.a-Kamerfractie vraagt om zo snel mogelijk de Kamercommissies Volksgezondheid en Economie samen te roepen. Kamerleden Melissa Depraetere en Karin Jiroflée schreven daarvoor al een brief aan de betrokken commissievoorzitters. Ze hekelen daarin vooral dat een klacht van Test-Aankoop tegen Novartis en Roche die dateert van 2014 op het bureau van de Belgische Mededingingsautoriteit is blijven liggen. 

“Het is voor onze fractie onbegrijpelijk dat er geen gevolg werd gegeven aan deze klacht. Wij vragen dan ook om de minister van Consumentenzaken (Nathalie Muylle, red.) en de minister van Volksgezondheid dringend uit te nodigen in een verenigde commissie Economie-Volksgezondheid voor een gedachtewisseling in het parlement.”

Een zoveelste aflevering in de saga van het farmabanditisme in ons land, met directe medewerking van onze minister van Volksgezondheid

Sofie Merckx

Ook de extreemlinkse PVDA wil tekst en uitleg van de minister, en eist een hoorzitting. “Een zoveelste aflevering in de saga van het farmabanditisme in ons land, met directe medewerking van onze minister van Volksgezondheid”, zegt Kamerlid Sofie Merckx. “We moeten dringend het maatschappelijk debat voeren over de macht die ‘big farma’ vandaag in onze samenleving uitoefent. Je geld of je leven, het klinkt als een zin uit een verre gangsterfilm, maar het wordt steeds meer realiteit. Dit moet stoppen.”

Lees het volledige dossier in onze pluszone.
65 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Lois

  Valt dat niet onder de bevoegdheid van arts minister De BLOCK ? Ik begin hoe langer hoe meer te twijfelen of deze minister niet onder een hoed speelt met deze bedrijven die ons zeer veel geld kosten

 • Gerard Braeckmans

  Dit zou men voor de rechtbank moeten trekken.

 • Alex Wellens

  Direct innen niet twijfelen!

 • Sjonny Martero

  We zijn een corrupt land op alle vlakken. En de parlementsleden zijn de pionnen en beseffen het blijkbaar niet. Of juist wel. Ben benieuwd hoeveel geld er aan de vingers blijven plakken. Er zal wel iets zijn. Walgelijk.

 • Marc Janssens

  Drie zekerheden in het leven: dood, belastingen en onethische farmabedrijven die letterlijk over lijken gaan om hun winst te verhogen.